Ókori érmét találtak a Holt-tengernél

A Holt-tenger melletti barlangok feltárása során egy ősi érmére bukkantak, amelyet a zsidók lázadása során vertek a római uralom ellen Júdeában – jelentette be a közelmúltban az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

A bronzérmét a Nahal Darga Természetvédelmi Területen fedezték fel. A Bar Kokhba-lázadás második évére datálják, amely i.sz. 132-ben tört ki és a zsidó lakosság széles körben elterjedt meggyilkolásával és rabszolgasorba állításával, Jeruzsálemből való száműzetésükkel, valamint Júdea tartomány átnevezésével ért véget i.sz. 135-ben.

Az érme egyik oldalán egy datolyapálma látható, ókori héberül „Shimon” névvel, ami nyilvánvalóan Shimon Bar Kokhbára, a névadó lázadás vezetőjére utal. A másik oldalon egy szőlőlevél látható, „Izrael szabadságának második éve” felirattal.

Az IAA magyarázata szerint az ilyen érméket a zsidó hatóságok verték a lázadás idején, hogy demonstrálják a római uralom elleni küzdelmet és javítsák a morált. A nyersanyaghoz római érméket használtak – írja a The Algemeiner.

A Nahal Darga barlangokban végzett ásatások során a korábbi ásatások során más leleteket, például Bar Kokhba zsidó közigazgatásából származó papiruszokat is találtak.

2023, jan, 20