Rekordszámú szervátültetést végeztek tavaly Izraelben

Az Izraeli Országos Szervátültetési Központ összefoglalója szerint tavaly rekordévet zártak, miközben megemelkedett a transzplantációra várók, és a várakozás közben elhunyt betegek száma is.
Az elmúlt évben a májátültetések száma a 2021-es nyolcvanhétről kilencvenkettőre, a tüdőátültetések száma ötvenötről hatvanegyre emelkedett, a tavalyelőtti huszonnégy helyett harminckét izraeli kapott új szívet, és hétszázötvenkilencen nyerték vissza szemük világát szaruhártya-átültetés révén.

A családtagok élődonoros veseátültetéseinek száma ötvennyolcról százharmincháromra nőtt, miközben a rokoni kapcsolat nélküli, altruista adományok száma a 2021-es kétszáznegyvenkettőről tavaly száznyolcvanhatra csökkent. A 2022-es hét élődonoros májlebeny-transzplantációból hatot családtagtól, egyet pedig ismeretlen donortól kaptak a betegek – jelentette a  ynet.

Negyvenhét alkalommal keresztadományozással jutottak új szervhez, vagyis másik család arra alkalmas tagja adományozott szervet, s cserébe egy rokon felajánlotta szervét egy másik családnak. Első alkalommal egy osztrák család is részt vett ilyen keresztadományozásban.

A rászorulók vagy balesetben elhunytak családtagjainak hozzájárulásával, vagy élő donorok adományának köszönhetően jutottak a beültetésre került szervekhez. Izraelben a lakosság egy része vallási okokból nem engedélyezi, hogy halála esetén szerveit felhasználhassák, s ezért különösen fontos az élődonoros adományozás.

(mti)

2023, jan, 12