Izraeli tudósoknak köszönhetően több millió hím csibe menekülhet meg

A globális tojásipar legnagyobb természetkárosító hatása, hogy évente megközelítőleg hat-hétmilliárd hím fiókát ölnek meg, hiszen a hímek kereskedelmileg használhatatlanok, mert nem tudnak tojást tojni, és a húsuk sem a leginkább megfelelő.

Bár sok ország ígéretet tett arra, hogy alternatívákat talál erre a szörnyű gyakorlatra, a javasolt megoldások nem mindig költséghatékonyak, és gyakran megkövetelik a tojástermelőktől, hogy új, drága berendezéseket vásároljanak.

A problémát orvosolandó egy izraeli startup, az eggXYt kifejlesztett egy automatizált rendszert, amely meghatározza a csibék nemét az inkubáció előtt. Egy mesterséges intelligencia által vezérelt inkubációs rendszert használ, amely a genetikai hím embriókat funkcionális, tojásrakásra képes nőstényké változtatja – írja az israel21c.

Egy másik megközelítést kínál az izraeli Huminn molekuláris biológiai cég : egy Golda nevű tyúkot, amely a genetikai szerkesztésnek köszönhetően csak nőstény fiókákat hoz világra.

Amikor a Golda átal toljt tojásokat több órán át kék fénynek teszik ki, a szerkesztett DNS aktiválódik, hogy megállítsa a hím embriók fejlődését, miközben a nőstény embriókat érintetlenül hagyja.
Az egyedülálló technológiát Yuval Cinnamon állattudományi kutató , a Volcani Center Agricultural Research Organisation munkatársa fejlesztette ki az Egyesült Királyságbeli Compassion in World Farming (CIWF) állatjóléti szervezettel közösen.

2022, dec, 30