A BZSH elnökének ünnepi köszöntője

Ma este beköszönt Hanuka ünnepe. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének ünnepi köszöntőjét olvashatják.

“Kedves Hittestvéreim!
Engedjék meg, hogy hanuka ünnepe alkalmából szívből jövő jókívánságaimat fejezzem ki önöknek és kedves családjuknak!

Vallási életünket a zsinagógai naptár határozza meg, azonban a mindennapi feladatainkat a polgári naptár ritmusa szerint végezzük, így a Hanuka és a polgári év vége óhatatlanul egy kis összegzésre ösztönöz.

A 2022-es polgári év semmivel sem volt könnyebb mint az azt megelőző kettő esztendő. A Jóteremtőnek hála a COVID járványt többé-kevésbé sikerült megfékezni, azonban Európának új kihívásokkal kellett szembenéznie. Februárban Oroszország háborút indított szláv testvére, Ukrajna ellen, a háború nyomában a pusztítás, a kétségbeesett menekültek áradata járt. A fegyveres konfliktus az energia- üzemanyag- és élelmiszer árakat is jelentősen megemelte, inflációs görbéket böngésznek a hivatalokban, vállalatoknál, a családi költségvetéseket rögzítő kockás füzetek is egyre több javítást tartalmaznak.

Az idei esztendőben az otthonaikban fellobbanó hanuka gyertyák lángjának fényei adjanak erőt, reményt, hogy a következő polgári esztendőben egy békésebb, szebb időszak köszönjön mindnyájunkra!

Hanuka Szameach mindnyájuknak, a polgári új esztendőre pedig jó egészséget és minden jót kívánok!

Chág chánuká száméách!
חג חנוכה שמח

Mester Tamás
a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

2022, dec, 18