Minden amit a hanukai gyertyákról tudni érdemes

Vasárnap este beköszönt Hanuka az ünnep idején, nyolc napon keresztül különböző színű gyertyákat gyújtunk, minden nap egy gyertyával többet, tehát a nyolcadik napon már kilenc láng fénye borítja be a zsinagógák, illetve a családi otthonok falait.
A gyertyák bármilyen színűek, alakúak vagy méretűek lehetnek. Nincs megkötés a színvilágban, csupán annak az egy kritériumnak kell megfelelniük, hogy minimum fél órát égniük kell gyertyagyújtás után. Péntek este ez az időintervallum egy órával tovább kell tartson, így másfél órát kell égnie a gyertyának.
A színvilág kérdésének megfejtése az ünnep örömteliségében, színességében rejlik. A gyertyák azért színesek, hogy még boldogabbá tegyék az ünnepet. Nem mellékesen a másik indok a sokszínűségre, hogy így a gyerekek számára még vonzóbbá váljon az ünnep, és a gyertyagyújtás.

Egyes gyertyagyártó cégek különböző színtémák szerint állítják össze a hanukai gyertyacsomagot. Izraelben például a kék-fehér színkombináció a legnépszerűbb, az izraeli zászló színvilága miatt, de szerte a világon több színből összeállított gyertyasort használnak Hanuka nyolc napján.
Fő, hogy a felsorakozott gyertyák a színességet, a boldogságot, a csodát sugározzák az emberek felé.
A gyertyák lángja szent, nem használható sem világításra, sem tűz átadására, sem melegítésre.

2022, dec, 16