Oláh Jánosra emlékeztek az MTA Székházában

A fájdalmasan fiatalon – 61 évesen – elhunyt Oláh Jánosra, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem egyetemi tanárára, rektorhelyettesére emlékeztek egy könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésen. Oláh János professzor tudomány iránti elkötelezettségét kifejezendő, az esemény az MTA Székház Kistermében került megrendezésre, amelyet széleskörű publikum tisztelt meg jelenlétével.

Az est moderátori, főszervezői és a kerekasztal szakmai felelősi szerepét Balogné Tóth Katalin PhD, professzor úr egykori tanítványa vállalta magára, aki szeretetteljes alázattal egyben hihetetlen profizmussal kalauzolta a jelenlévőket Oláh János szerteágazó munkásságában.

A kerekasztal résztvevői: Balogh István PhD, Dr. habil Peremiczky Szilvia, Mikos Éva PhD és Tamás Ildikó PhD tudományos igényességgel, egyben a jelenlévők számára ismeretterjesztő jelleggel emlékeztek Oláh professzorra és tudományos eredményeire.

Az estét Tóth-Takáts Judit kifinomult zongorajátéka keretezte és tette teljessé.

Oláh professzor úr emlékére, tiszteletére emlékkötet jelent meg pályatársai tanulmányaival és visszaemlékezéseivel, a kötet címadó írását professzor úr halála előtt két hónappal vetette papírra. A kötet ízléses külalakja a kiadó, a Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft. munkájának köszönhető, a kötet megjelenését és az est létrejöttét az Alapítvány a zsidó jövőért támogatta.

(Az első fotón professzor úr portréja szerepel az elmaradhatatlan dobókockákból kirakott menórával, mint kedves személyes tárgyával, a másikon Balogné Tóth Katalin, a kiadó részéről Izsák Gábor, az Alapítvány részéről Mester Tamás és Rosta Márton kuratóriumi tagok láthatóak.)

(Fotó: R.Tóth Sándor)

2022, nov, 29