Elképesztő mennyiségű ételt dobtak ki tavaly az izraeliek

Az elmúlt egy évben az izraeliek 21 milliárd sekel értékű élelmiszert dobtak ki – adta közzé Izrael Állam Konzuli Képviselete .
A Leket Israel ételmentő csoport szerint ez az ételmennyiség 450 ezer háztartást segíthetett volna. Egy 18 országra kiterjedő vizsgálat során utolsónak lenni nem igazán felemelő.

A Környezetvédelmi Minisztériummal közösen publikált adatok szerint az izraeliek 2021-ben 2.6 millió tonna élelmiszert nem használtak fel, ami 21.3 milliárd sekelt, azaz 6.1 milliárd dollárt tett ki. Egy-egy háztartás átlagosan 3.500 sekelnyi, ezer dollárnyi élelmiszert hagyott veszendőbe, ami az Izraelben előállított élelmiszer 37 százaléka.

A Leket szerint, ha csak ennek 20 százalékát meg lehetne menteni, az már megoldaná az élelmiszerbiztonság kérdését, ráadásul a környezetre is jótékony hatással lenne: csökkentené a szegénységet, 6 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátását, a földdel és a vízkinccsel való hatékonyabb gazdálkodást.

A tanulmányt a kairói COP27 világkonferenciára jelentették meg. Ott, Kairóban újra sok ígéret elhangzott, most már csak a tettek következnek.

2022, nov, 18