Múzeumot építenek Izraelben az Einstein-hagyatéknak

A Jeruzsálemi Héber Egyetem területén kap helyet a világhírű fizikus, az 1921-ben Nobel-díjjal is elismert Albert Einstein hagyatéka – írja a ynet hírportálra hivatkozva az MTI.

Az intézményt az egyetem givat-rami kampuszán fogják létrehozni munkálataihoz pedig az izraeli kormány hatmillió dollárt, azaz több mint két és fél milliárd forintot ígért. Az egyetem ezen felül ennek a kétszeresét gyűjti majd össze különböző adományozóktól.

Az 1955-ben, hetvenhat évesen elhunyt, relativitáselméletével a fizika tudományát forradalmasító Einstein az egyetem egyik alapító atyja volt, így a 85 ezer darabból álló hagyatékát – ami a világ legnagyobb Einstein-gyűjteménye – végrendeletében a Jeruzsálemi Héber Egyetemre testálta, ennek azonban mostanáig nem volt kézzelfogható, állandó kiállítótere.

A következő években ez változik meg gyökeresen, sőt, a nagyközönség számára online is elérhető múzeum nemcsak otthont nyújt majd a teljes archívumnak, de a tudományos és technológiai oktatásnak  is aktív színtere lesz.

A létesítményben – ahol a tudós könyvtárát, illetve irodáját is rekonstruálják majd – bemutatják majd azt is, hogy Einstein személye milyen mélyen összefonódott a zsidó nép sorsával, Izrael állammal és a jeruzsálemi egyetemmel.

2022, okt, 24