Aktuális olvasmányunk: Vözot hábráchá (וְזֹאת הַבְּרָכָה)

Már csak néhány nap és elérkezünk a Tóra olvasásának újrakezdéséhez, így e fejezetnél nem a hetiszakasz kifejezést használjuk, ugyanis ezt a Tórai részt Szukot záró napján a Tóra öröm ünnepén Szimchát Tórakor (שִׂמְחַת תּוֹרָה) olvassuk fel.

A cím jelentése: Ezek az áldások, amelyeket Mózes búcsúzóul Izrael gyermekeinek elmondott. Kezdetben a Tórát 156 részre osztották és a felolvasással a könyv végére háromévenként értek. Később valószínűleg a VI. században 54 szidrára, hetiszakaszra osztották a Tórát, és így egy év alatt jutnak a befejező szidrához. De mindjárt egy keveset olvasnak a Mózes első könyvéből, a Börésitből, így a körforgás örök, mint ahogy a Tóra is az.

E nagy örömünnepen megtáncoltatjuk a szent tekercset és minden férfi a Tóra elé járul, aki a zsinagógában megtalálható. Sőt, még a gyerekeket is felhívják, hogy felnőtt segítségével elmondják a megfelelő áldást. Három “vőlegényt” választanak, mert a Tórát menyasszonyhoz hasonlítják.
Az ilyenkor eldalolt vidám dalok között népdalok is akadnak, magyar népdalok is, pl. “Szól a kakas már”, “Sírnak-rínak a bárányok”, “Sej, haj, szőke a babám”. A felolvasott ellenpontként a Tórai szöveg nem vidám, mert Mózes halálát beszéli el. Utána azonban az I. könyv recitálását kezdik, amely a Teremtésről szól.

A felolvasáshoz csatlakozó prófétai szakasz Jozsué az utód kiválasztását, fellépését, szolgálatának kezdetéről regél nekünk. A Nap átadta helyét a Holdnak. Az égbolt nem üres, a csillagok ragyognak.

A Tóra az Örökkévaló adománya, amelyet Mózes hozott le az égből és írt le számunkra, közöttünk van, az élet folytatódik.

2022, okt, 12