Szukot gyémántja: az Etrog (אתרוג)

Vasárnap este beköszönt Szukot (סֻכּוֹת) ünnepe, amelynek emblematikus hozzávalója az etrog, mely kísértetiesen hasonlít a citromra, ám szimbólumában és ízében teljesen eltér attól. Az etrog valóban citrusfajta, vastag héjjal és kis mennyiségű, édeskés gyümölcshússal. Nagyon jó illata van, ezért inkább alkalmas parfümkészítésre, mint fogyasztásra.

Régészeti bizonyítékok vannak arra, hogy az etrog már az időszámításunk előtti 7. században megtalálható volt, és nagyjából az i. e. második századtól használhatták szukkoti szertartásokra. A héber bibliában viszont egyáltalán nincs említve, etrogként legalábbis nem szerepel, egyes értelmezések szerint azonban a Mózes harmadik könyvében említett „csodás gyümölcs” csakis az etrog lehetett.

A gyümölcs héber neve (אתרוג) ugyan az arámi nyelvből származik, de maga a gyümölcs Perzsiából, vagy inkább Perzsián keresztül Indiából érkezhetett a Földközi-tenger térségébe, ahol a mai napig termesztik.
Izraelben évente megközelítőleg egymillió etrog terem, ennek harmada exportra kerül főként az Egyesült Államokba, de Izrael is importál etrogot, leginkább Marokkóból és Olaszországból. Az olasz etrogok nagy része viszont sérült, ott főleg illatszernek termesztik.

Az etrog termesztése viszonylag macerás, hiszen ahhoz hogy minél több etrog sértetlen maradjon, szinte mindegyikre külön oda kell figyelni. Naponta legalább kétszer permetezni kell a kártevők ellen, és érdemes lekötni a fák éles leveleit, hogy azok még véletlenül se sértsék fel a gyümölcsök héját.

Fontos, hogy a gyümölcs ne legyen sérült, hiszen a szukoti szertartáshoz kizárólag teljesen makulátlan etrog használható.
Nem véletlen, hogy bár az etrog egy átlagos citrusféle, mégis helyenként gyémántként kezelik a kereskedők, hiszen egy-egy tökéletes darabért a vásárlók elképesztő összegeket is képesek kifizetni. Az árak minőségtől függően, darabonként amúgy 10 és 400 dollár között mozognak. Az ünnep után elvesztik az értéküket ezek a becses gyümölcsök, amelyekből Szukkotot követően lekvárt vagy parfümöt készítenek.

2022, okt, 07