Könnyű böjtöt, jó pecsételést kívánunk!

Ideje készülődni! Elvégezni az utolsó házimunkákat, hiszen 18 órakor megkezdődik a 25 órás böjt, a Jom Kippur (יוֹם כִּפּוּר), mely talán a legnagyobb kihívás a zsidó emberek számára.
Az Engesztelés Napját a pecsételés napjának is nevezzük (יוֹם חתימה), mert a Ros Hásáná napjaiban hozott ítéletet most “pecsételi meg” az Örökkévaló, ekkor lesz végleges az emberek sorsáról hozott ítélet. Ezekben az órákban pecsételtetünk be a “jók könyvébe”, vagy ahogy másképpen mondjuk: az “élet könyvébe”.

Jom Kippurkor a Tóra parancsolata szerint 25 órán keresztül böjtölnünk kell, ám a parancsolat azt is mondja, hogy az egészségünk sokkal fontosabb, mint böjtölni. Az egészséges emberek ilyenkor böjttel teljesítik a mitzvát, a betegek pedig étkezéssel.

Tórai parancs, hogy Jom Kippur napján minden egészséges felnőtt ember sanyargassa a lelkét. Bölcseink szerint öt módja van a sanyargatásnak: Nem szabad enni-inni, bőrcipőben járni, élvezeti fürdést venni, illatosító szerrel magunkat kenni, valamint házaséletet élni.

Ez az egyetlen böjt, amely a Tórában szerepel. A többit a történelem sötét lapjai miatt iktatták be bölcseink.
Jom Kippurt azért nevezik az engesztelés napjának, mert Tisri hó 10-én jött le Mózes a Szináj hegyéről, azzal a hírrel, hogy az Örökkévaló kiengesztelődött, megbocsátotta az aranyborjú bűnét.

A zsidó ember is ezért reménykedhet, hogy ha őszinte szívvel megyünk imádkozni, akkor a mi vétkeink is megbocsátást nyernek, és megkapjuk a pecsétet a következő időszakra.

Az idei ünnep szerda este hét óra után két perccel megy ki.


Minden hittestvérünknek jó pecsételést kívánunk, valamint, hogy írassék be az élet könyvébe!
Találkozzunk valamelyik budapesti zsinagógában!
Könnyű böjtöt!
צום קַל וגמר חתימה טובה

2022, okt, 04