A kedd este beköszöntő Jom Kippur üzenete

Kedd este beköszöntő ünnepünk legfontosabb mondata: pecsételtessenek be az Élet Könyvébe! גמר חתימה טובה

Ez hittestvéreink hagyományos köszöntése Jom Kippurkor (יוֹם כִּפּוּר), amely egyik legbensőségesebb ünnepünk. A böjt és elmélkedés, odaadás és imádság ideje. Ez az a nap, amely a megbocsátásról, a megbánásról szól. Lehetőségünk nyílik a szívünk vizsgálatára, azon emberek felé való kinyilatkoztatásra, akiket az elmúlt év során megbántottunk. Nekik pedig ilyenkor el kell fogadniuk a megtérést, és meg kell bocsájtaniuk.
Az önvizsgálat, a pár órára lelkünkbe tekintés mindig hasznos, legfőképpen Jom Kippurkor.

Megvizsgálhatjuk saját viselkedésünket, értékelhetjük szokásainkat, átgondolhatjuk az elmúlt évben velünk történt negatív cselekményeket, amelyekkel másokat bánthattunk.

Jom Kippurkor pihenhetünk – ezúttal valóban pihenhetünk -, hogy ezzel némi kis csendet teremtsünk magunknak, amikor is arra összpontosíthatunk, ami valóban fontos az ünnepen.
És amikor mindez megtörtént, a böjt letelte után ünnepelhetünk, hiszen megkaptuk a pecsétet az Ö.valótól a következő évre.

Az öröm létfontosságú a világ sötét dolgai ellenére is, mert ez ad erőt és reményt arra, hogy továbblépjünk, növekedjünk és megpróbáljunk fényt vinni az árnyékokkal teli világba. Lehet valaki akár vallásos zsidó, akár nem, Jom Kippur mindenki számára az az idő, amikor békét lelünk és utána örömmel kezdhetünk neki a következő évnek.

2022, okt, 03