Tilalmak amikre figyelnünk kell Jom Kippurkor

Kedd este hat órakor beköszönt Jom Kippur (יוֹם כִּפּוּר) ünnepe, mely az egyetlen böjtnap a zsidó vallási életben, amelyet a Tóra meghatároz. Bár úgy fogalmaz, “sanyargassátok a lelketeket”, a bölcsek szerint ez a test sanyargatásával érhető el.

Ötféle tilalom van az ünnep kapcsán:
1. Nem szabad enni-inni
2. Bőrcipőt viselni
3. Fürödni
4. Illatos szerrel kenni, illetve fújni magunkat
5. Házaséletet élni


A jom kippuri böjt akárcsak Áv hó 9., huszonöt órás koplalást jelent.
A Talmud szerint kevés olyan jó napja van Izrael gyermekeinek, mint a Jom Kippur, hiszen Mózes a megbocsátás hírével jött le e napon a Szináj hegyéről.
Sátán, a gonosz tanú, egész évben vádolhat minket, az engesztelés napján azonban nem. Felmerül azonban a kérdés: Ha ilyen jó számunkra ez a nap, miért böjtölünk? Az angyalokra akarunk hasonlítani. Az angyalok fehérben járnak. Mi is így öltözünk akkor, kittliben, taleszben imádkozunk. Az angyalok nem esznek, nem isznak. Mi sem tesszük aznap. Az angyalok egész nap imádkoznak, pontosan ezt követjük mi is ekkor.

jomkippursof

Ros Hásánákor a nevek a nagy könyvekbe, az Élet Könyvébe kerülnek, a pecsételés napján, Jom Kipurkor rákerül a végzés, a megerősítés, a pecsét. Ekkor kapjuk meg a jóváhagyást, ezért köszöntjük egymást úgy, hogy: “Jó pecsételést kívánunk!” “גמר חתימה טובה”

A böjt minden 12 éven felüli hölgynek és 13 éven felüli férfinak kötelessége. Az élet védelme azonban erre a napra is vonatkozik, így a beteg embereknek, terhes nőknek nem szabad böjtölniük.
A böjt végét a sófár hangja jelzi. Ha áhítatosan imádkoztunk, és őszinte volt a megbánásunk, bizonyára nem marad el sem a beírás, sem a pecsételés.
Jom Kippur a 25 órás böjtölés mellett az elhunytakról való megemlékezésről szól.
Fontos a megbocsátás is ezen az ünnepen, sőt kötelező is. Ha valaki elnézést kér tőlünk az elmúlt évben ellenünk elkövetett bűnökért, azt el kell fogadnunk, nem szabad tovább haragudnunk és meg kell neki bocsátanunk. Mint az héberül hangzik: סלחתי , vagyis megbocsátottam.

2022, szept, 30