A BZSH elnökének köszöntője az 5783-as év bejövetele kapcsán

Ma este beköszönt Ros Hasana ünnepe, egyben az 5783-as esztendő.
Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének köszöntőjét olvashatják:


“Kedves Hittestvéreim!
Tisztelt Olvasók! 

Az Örökkévaló akaratából az idő örök körforgása sosem áll meg: a napokat hetek, a heteket hónapok, a hónapokat évek követik.

Ros Hásáná, azaz a zsinagógai új esztendő beköszönte és az azt megelőző elul hónap üzenete a bűnbánaton túl az, hogy az Örökkévaló szereti népét, kegyelemmel ítéli meg a zsidó nép minden egyes tagját. Nem félelemmel, hanem tisztelettel és szeretettel kell hozzá fordulnunk, ez vezet majd el az igazi bűnbánathoz, és így állhatunk majd elé az ítélet napján a lehető legtisztábban.

Fontos, hogy Elul hónapban végiggondoljuk a tetteinket, számot vessünk az elmúlt évvel, és meglássuk, hol, miben kell változnunk, fejlődnünk.

Ezzel együtt ez a hónap lehetőséget is ad számunkra, hogy közelebbi, mélyebb kapcsolatba kerüljünk a Világ Teremtőjével.

Az elmúlt esztendővel való számvetés azonban nem könnyű feladat, ilyenkor mindenki vissza-visszalapoz naptárába, feljegyzéseibe: mik is történtek a mögöttünk hagyandó évben. Tavaly Ros Hásáná idején annak örültünk, hogy másfél esztendei online imádkozást követően ismét megnyíltak zsinagógáink kapui, és együtt lehettünk szeretteinkkel, barátainkkal a templomainkban. Szerencsére ez az idén sem lesz másképpen.

Azonban a Világ Teremtője újabb megpróbáltatások elé állított valamennyiünket, a szomszédunkban zajló ukrán–orosz háború a lelkünket támadja, míg a nyomában járó energia- és várható általános gazdasági válság mindennapjainkat fogja – reményeim szerint minél kisebb mértékben – nehezíteni.

Ezen súlyos időkben még fontosabb, hogy lelkünket kitárjuk az Örökkévaló irányába, hitünket mélyebben éljük meg, felebarátaink felé még nagyobb szeretettel forduljunk. Így egymással összekapaszkodva, a Világ Teremtője felé fordulva közös erővel úrrá lehetünk bármilyen nehézségen.

Évszázados hagyományunk szerint ez idő tájt amikor ismerőseinkkel találkozunk vagy levelet, elektronikus üzenetet írunk a számukra, szokás jó beírást és bepecsételést kívánni egymásnak. Ez a ros hásáná napján megnyitott és Jom Kippurkor lepecsételt élet könyvére utal, melyben mindannyiunk nevét ott szeretnénk tudni.

Kedves Hittestvéreim, jöjjenek minél nagyobb számban a Budapesti Zsidó Hitközség körzeti zsinagógáiba a nagyünnepek alkalmából, köszöntsük együtt az új, 5783-as esztendőt, hallgassuk együtt a sófár szívbe markoló hangját, figyeljünk rabbijaink emelkedett ünnepi gondolataira, fogadjuk be a lelki táplálékot mindennapi teendőinkhez.

Kívánom, hogy a budapesti zsidó közösség minden tagja, a magyarországi zsidóság, egyben hazánk minden polgára egészségben és boldogságban élje meg a következő zsinagógai év minden egyes napját.

Lösonó tajvó, jó beíratást és bepecsételtetést mindnyájuknak! 
לְשָׁנָה טוֹבָה תִכָּתֵבוּ

Mester Tamás

a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke”

2022, szept, 25