Egy évszázadnyi emlék – 100 éves a Nagyfuvaros utcai zsinagóga

A BZSH Nagy Fuvaros utcai zsinagógája 100 éves centenáriumát ünnepli, ennek alkalmából vasárnap ünnepség keretein belül emlékeztek meg az elmúlt évszázadról a Józsefvárosban.
A VIII. kerület nagy múltú zsinagógát 1922-ben alapították, azóta napi rendszerességgel tart ott reggeli, esti imát a közösség.

A vasárnapi ünnepségen az imádkozás után a feldíszített zsinagógában a körzet jelenlegi és korábbi rabbijai is beszédet tartottak.

Elsőként Chaim Shaul Glitsenstein rabbi adott rövid tanítást, majd a szószékhez álltak mindazon főrabbik, akik korábban a körzetben funkcionáltak, így Deutsch László, Schőner Alfréd, Radnóti Zoltán, Darvas István és Glitzenstein Sámuel
is.

Beszédet mondott Mester Tamás BZSH és Heisler András Mazsihisz elnök, valamint Szabó György a Mazsök elnöke és Oberlander Báruch , a Chábád vezetője is.

Az ünnepség végén Mester György alelnök és Streit Sándor elnök emlékezett vissza az elmúlt évtizedekre, mely idők a Goldberger Tamásnak köszönhetően kiadott centenáriumi könyvben részletesen visszaidézhetőek.

Az alkalomhoz természetesen nagy születésnapi torta is járt, elvégre egy évszázados évfordulót illik alaposan megünnepelni.

Képek az ünnepségről>>>

2022, szept, 19