Mártírjainkra emlékeztünk a Kozma utcai temetőben

Vasárnap reggel tartotta hagyományos mártír megemlékezését a BZSH Chevra Osztálya a Kozma utcai temetőben.

A rossz idő ellenére is sokan -fiatalabbak, idősebbek- eljöttek a mártír emlékmű előtti területen megtartott eseményre, hogy együtt emlékezzenek a holokauszt áldozataira, mindazokra akik azért távoztak idő előtt közülünk, mert az antiszemita eszmék miatt a nácik meggyilkolták őket.

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész szavait követően, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke emlékezett meg a holokauszt áldozatairól, kiemelve, hogy évről-évre kötelességünk ezen a napon fejet hajtani azok emléke előtt, akik a náci tömegmészárlás során életüket vesztették a haláltáborokban.

Az elnököt követően Moran Birman, Izrael Állam budapesti nagykövetségének nagykövet-helyettese mondta el beszédét, majd dr.Verő Tamás főrabbi emlékező szavait hallgathatták meg a megjelentek. A főrabbi kiemelte, hogy ahogy telnek az évek egyre kevesebben lesznek, akik személyesen tudnak beszámolni a holokauszt borzalmairól, de nekünk az a feladatunk, hogy a múlt borzalmaira mindig emlékezzünk és egyben emlékeztessük is a jövő generációit.

Az alkalomhoz illő gyászzsoltárt dr.Nógrádi Gergely főkántor énekelte el a, majd a megemlékezés végén felhangzott a gyászolók kádisa és a jelenlévők elhelyezték az emlékezés köveit a Kozma utcai mártíremlékműnél.

Megható volt látni, amint egy túlélő is elhelyezte saját kavicsát így emlékezve mindazokra a hittestvéreire, akik nem élték túl a nácik népirtását.

Megölte őket a gyűlölet – őrizze emléküket a szeretet “


Képek az idei megemlékezésről>>>

2022, szept, 18