Szeptember 18-án a Madách téren lesz az idei Judafest

A JCC Budapest – Bálint Ház ismét Erzsébetvárossal karöltve rendezi meg az idei Judafestet, a zsidó közösség fesztiválját.
A Civil Korzó keretein belül rendezett esemény tavaly akkora siker volt, hogy a szervezők ismét a VII. kerületi Madách térre álmodták meg az ünnepet. 

A szeptember 18-ra tervezett esemény címe idén: Titkok és Tabuk – Lépj közelebb! A sokat sejtető téma a zsidóság nem annyira közismert szokásait, hagyományait mutatja be. Olyan kérdéseket tesz fel, hogy mit jelent a 21. században zsidónak lenni, milyen hétköznapi dilemmákkal kell megküzdeni. Erről beszélget Ausztrics Andrea, kreatív producer, a Marom Zsidó Kultúra 2028 projekt vezetője, Polnauer Flóra, énekesnő, Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium operatív igazgatója és Radnóti Zoltán főrabbi, Borbás Gergő moderálásával. Ezután szó lesz zsidó női szerepekről, genderkérdésekről, Hidas Judit író, szerkesztő, Fritz Zsuzsa, a Forrás Zsidó Tudásközpont vezetője és Frőlich Erika zsidó művelődésszervező beszélgetésében, melyet Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója fog vezetni.

A komolynak hangzó témák ellenére az eddigi Judafestek hangulata nem tűnik el: fellép
Mautner Zsófi és Steiner Kristóf (aki egyben az esemény házigazdája is lesz), Gryllus Vilmos húzza a kicsiknek, a Besh o droM pedig este a nagyoknak! Idén új helyszínnel is bővülnek, egy kisebb színpad is lesz a Gozsdu udvarban, ahol a Bálint Ház programjairól és partnereiről lesznek beszélgetések, és szokás szerint képviseltetik magukat a zsidó
szervezetek. 

A kísérőrogramok, melyek között lesz filmnézés, séták és színház is, már pénteken kezdődnek, ezekről és a vasárnapi programról a fesztivál weboldalán lehet
tájékozódni és regisztrálni, vagy a Facebook eseményén olvasni.

2022, szept, 07