Mi motiválja a nyelvtanulást 50 év felett?

A BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója Salusinszky András a fiatalok mellett az idősebbek nyelvoktatását is élete céljául tűzte ki.
A 50 év felettiek nyelvoktatására specializálódott Radnóti Miklós utcai iskolában egyedi kommunikatív szemléletű nyelvoktatási módszerrel oktatják tanulóikat, hogy már az abszolút kezdő szintű tanfolyam elvégzése után is képesek legyenek az anyanyelvűekkel való minimális társalgásra.

A társasági élet a nyelvórán kívül is folytatódik a csoportoknak szervezett kulturális programok keretében. Hasonló korú és érdeklődési körű társaságban könnyebben lehet nyelveket tanulni.

“A nyelvtanulás folyamatának legfőbb motorja szerintem a saját belső ösztönző erő, mely az egész folyamatot felkarolja. Elég változatos élethelyzetek ösztönzik beiratkozásra tanulóinkat, de azért van néhány gyakori helyzet, amit érdemes megemlíteni” – mondta Salusinszky András a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének Alelnöke, a Seniorok Nyelviskolájának Igazgatója.

“Gyakran előfordul, hogy a család egy része külföldön él és az unokákkal, vagy távolabbi rokonokkal nem tudnak társalogni a nagyszülők, ezért belevágnak egy nyelvtanfolyamba. Sokan vannak, akik korábban is beszéltek idegen nyelvet, de már bizonytalanul használják tudásukat. Mivel adódott egy új lehetőségük (besegítenek a családi vállalkozásban, tartósan elutaznának külföldre), ezért szeretnék frissíteni ismereteiket. Több csoportunk is volt, amit már meglévő baráti társaságok alakítottak ki együtt. Mivel közös külföldi utakra járnak, ezért úgy határoztak, hogy együtt vágnak bele nyelvi készségeik fejlesztésébe.

Bármilyen furcsán is hangzik, de az idősebb korosztály – pont a korábban említett motivációk miatt – nem kényszernek éli meg a nyelvtanulást, hanem inkább egy lehetőségnek, mely segíti őket céljaik elérésében. Nagy támogatást jelent a tanulóknak, hogy saját korosztályukkal találkoznak az órákon és jellemzően ugyanazokat a nehézségeket küzdik le együttesen. Fantasztikus közösséget alkotnak, mely gyakran a nyelvi órákon is túlmutat. A kialakult baráti társaságok gyakran találkoznak iskolán kívül is, mely jobban erősíti az önbizalmat az órákon.”

A legtöbb Senior tanulónk úgy érzi, hogy a nyelvtanulás során átélt élmények és a közben leküzdött nehézségek után, új lehetőségek nyílnak meg számukra, újra feltöltődnek energiával és sokkal nagyobb önbizalommal lépnek át a hétköznapok problémáin. Akik bejárnak a tanfolyamokra, azok új napi ritmust alakítanak ki maguknak és újra átélhetik az iskolába járás fiatalos életvitelét. Ehhez még hozzájárul, hogy a nyelvtanulás egy komplex szellemi torna, mely tovább fokozza tanulóink lendületességét.”

www.senioroknyelviskolaja.hu – Angol, német, francia, olasz, orosz és spanyol nyelvtanfolyamok az 50 éven felüliek számára.

2022, aug, 30