Száradás közben bútordarabbá alakul egy 3D-nyomtatással előállított faanyag

A jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa, Doron Kam és csapata olyan technikát fejlesztett a 3D-nyomtatókhoz, amivel bútordarabokat lehet előállítani – olvasható a New Scientist híre a hvg-n.

A technológia alapját a nyomtató tintájához adott faőrlemény, illetve őrölt fahulladék jelenti. Ebből a keverékből a gép különböző formákat kezd létrehozni. Ezek kezdetben még laposak, ha azonban száradásnak indulnak, a rétegek összeállnak és háromdimenziós alakot vesznek fel.

Kam szerint a megoldás biztonságos és hatékony, ráadásul arra is jó lehet, hogy az építkezéseken felhalmozott, de el nem használt faanyagokat új módon hasznosítsák.

Kam szerint a csapat képes szabályozni, hogy az anyag milyen módon kezdjen görbülni. Ebben a nyomtatás sebességének is meghatározó szerepe van, de az is közrejátszik benne, hogy az előállítás során (konkrétan a nyomtatáskor) milyen irányban rakódnak le a farétegek. Ez Kam szerint lehetőséget ad rá, hogy még a gyártás közben beleszóljanak abba, hogy a készülő tárgy milyen alakú legyen.

A csapat azt szeretné, hogy a módszerhez bárki hozzáférhessen.

2022, aug, 24