Százhúsz év után nyilvánosságra kerül Sigmund Freud Theodor Herzlnek küldött levele

A Központi Cionista Levéltár mintegy 120 évvel a megírása után nyilvánosságra hozta az osztrák zsidó pszichológus, Sigmond Freud által írt levelet, amelyet Theodor Herzlnek, a Cionista Szervezet alapítójának küldött – írja a ynet.

Az 1902. szeptember 28-án kelt levelet a jeruzsálemi Központi Cionista Levéltárban találták meg.

A levél németül íródott, és abban Freud azt ajánlja Herzlnek, hogy olvassa el „Az álmok értelmezése” című könyvét.
Herzl és Freud évekig ugyanabban az utcában éltek Bécsben, de soha nem találkoztak egymással személyesen. Ennek ellenére Freudról azt mondják, hogy lelkes olvasója volt Herzlnek a „Neue Freie Presse”-ben, egy olyan lapban, ahol az utóbbi szerkesztőként dolgozott. Freud érdeklődését fejezte ki a Cionista Világkongresszus iránt is, amelyet 1897-ben hoztak létre, mint a Cionista Szervezet legfelsőbb szervét.

Az ominózus levélben Freud ezt írta:
„Tisztelt Dr., kollégája, a szerkesztő úr, M. úr ajánlása alapján megengedtem magamnak, hogy elküldjem önnek az 1900-ban megjelent könyvem egy példányát, amely az álomfejtésekről szól.
Nem tudom, egyetért-e M. úrral, de könyörgöm, tartsa meg az ön iránti elismerésem jeléül, amelyet – mint sokan mások – a költő és a magyarokért harcoló iránt éreztem. az emberek emberi jogait.
Üdvözlettel: Prof. Doc. Freud.”

A Herzlnek küldött levél tartalmaz néhány megválaszolatlan kérdést azzal a témával kapcsolatban, amire M. úr gondolt, és hogy az hogyan kapcsolódik Herzlhez.

2022, aug, 16