Izraeli kutatók új nanotechnológiát fejlesztettek ki a rákos sejtek leküzdésére

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem kutatói új technológiát fejlesztettek ki, amely segíti a szervezet immunrendszerét a rákos sejtek elleni küzdelemben – írja a ynet.

A 2016-ban megkezdett kutatással Mira Barda-Saad professzor és csapata „tudományos áttörést” ért el a rák elleni küzdelemben.

Az EMBO Molecular Medicine folyóiratban publikált kutatás első ízben tárta fel a nanorészecskék alkalmazását a daganat környezetében keletkező akadályok eltávolítására, amelyek akadályozzák a természetes gyilkos sejtek normális működését.

Barda-Saad szerint „a természetes gyilkos sejtek limfociták, amelyek a vírusfertőzések, a tumornövekedés és a metasztatikus terjedés elleni immunvédelem első vonalát alkotják”. A rákkutatók egy ideje azonosították, hogy az NK-sejtek óriási potenciállal rendelkeznek a rák kezelésében az immunterápia révén, mivel a sejtek erős immunválaszt váltanak ki a daganat közelében, ami a rákos sejtek gyors és közvetlen elpusztulását eredményezi a tumor mikrokörnyezetében (TME).

A kutatók azonban korábban kihívást azonosítottak a gyilkos sejtek immunterápiában történő alkalmazása terén, mivel a TME úgy hat a gyilkos sejtekre, hogy elkerüli vagy elnyomja azok aktivitását, ami rákos sejtek szaporodását eredményezi a szövetekben, ami káros a szervezet működési kapacitására.

Barda-Saad és kutatócsoportja a Bar-Ilan Egyetemen leküzdötte ezt a kihívást egy olyan mechanizmus kifejlesztésével, amellyel lipidalapú nanorészecskéket integrálnak az NK-sejtekbe.
“A KC-sejtek nanotechnológiával való hasznosítása „drámai mértékben megnövelte a természetes gyilkos sejtek daganatellenes aktivitását”
– mondta Barda-Saad.

A nanohordozók olyan antitestekkel vannak bevonva, amelyek specifikusan felismerik az aktivált természetes gyilkos sejteket, amelyek aztán a rákos sejteket veszik célba, ami a daganat méretének csökkenését eredményezi.

Ez jelentős fejlemény az orvostudományban, mivel a génexpresszió ideiglenes elhallgatására használt lipid alapú részecske nanotechnológia nemcsak a rák kezelésére, hanem más betegségek kezelésére is alkalmazható.

Barda-Saad azt mondta, hogy „azzal, hogy inkább vírusellenes, mint daganatellenes megközelítést alkalmaz, megnyitotta az ajtót más felhasználások előtt”, beleértve a vírusfertőzések és más kóros állapotok elleni küzdelmet. Hozzátette, hogy ez a megközelítés „nagyon erős” az orvosi kezelési lehetőségek tekintetében.

Mint minden új orvosi kutatásnál alkalmazott általános gyakorlat, ez a stratégia is preklinikai és klinikai biztonsági tesztelésen megy keresztül, amely folyamat akár évekig is eltarthat. De Barda-Saadnak már van egy célja, hogy ezeket a részecskéket orálisan beadják.

2022, aug, 15