Bibliai hősnők első ismert ábrázolására bukkantak egy izraeli ásatáson

Két, eddig ábrázolásról nem ismert ószövetségi hősnő portréjára bukkantak egy ókori izraeli zsinagóga ásatásán Hukkok romjai között – adta hírül az amerikai Észak-Karoliniai Chapel Hill Egyetemre hivatkozva a Times of Israel. A kutatások során Debóra és Jáhel mozaikportréi is előbukkantak a mintegy 1600 éves galileai zsinagógában.

A beszámoló szerint a töredékes padlómozaik a zsidók és a kánaániták között feltehetően a Tábor-hegyi csata eseményeit örökítette meg. Debóra prófétanő a bírák egyike volt, aki Efraim hegyén ült törvényt. Ő buzdította Bárák királyt, hogy a zsidókat összefogva az Izraelt régóta nyomorgató kánaánita Sisera ellen támadjon. Mivel a király habozott, és azt kérte, Debóra is tartson vele, a prófétanő megjósolta, hogy győzni fog ugyan, de mivel asszony segítségét kérte, az Úr elveszi tőle a diadal örömének egy részét, mert az ellenséges vezért nem az ő keze, hanem egy asszonyé teríti le. Siserát Jáhel, a kénita pásztorfejedelem felesége fogadta be a sátrába, inni adott neki, betakarta és megígérte, hogy titokban tartja búvóhelyét. Amint a kimerült vezér elaludt, az asszony egy sátorcöveket vert át halántékán. Bárák győzelme aztán negyven év békességet hozott Izrael számára.

A helyszínen 2012 óta ásnak a régészek, és már abban az évben találtak mozaikokat a lelőhelyen. A bibliai alakok mellett egyébként a közelmúltban feltártak egyéb padlóábrázolásokat is. Így az egyik mozaik a beszámoló szerint egy héber felirattöredékét tartalmaz egy koszorúban, amelyet csírázó szőlőt tartó vázák szegélyeznek. A szőlő pedig egy nyulat, egy rókát, egy leopárdot és egy szőlőt evő vaddisznót keretez.

2022, júl, 11