Kiszabadulhatnak a csirkék a szűk ketrecekből Izraelben

Az izraeli kormány egyhangú szavazással új jogszabályt fogadott el, amely megakadályozza, hogy a tojótyúkokat a jövőben szűk ketrecben tartsák.

A jogszabály 2037-ben lép hatályba, amely lehetővé teszi a tojástermelők számára, hogy addig előkészítsék és korszerűsítsék létesítményeiket.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium szerint Izraelben a tojásrakók mintegy 93 százaléka különféle típusú ketrec.
Az új szabályozás értelmében hivatalosan is betiltják a tojótyúkok 10 napos erőszakos éheztetését azzal a céllal, hogy további tojásrakási ciklust hozzanak létre számukra.

Szintén tilos lesz a tojótyúkok csőrének nyírása a keltetőből való kiemelés után.

Az új törvény előírja, hogy a csirkeipari dolgozók orvosi kezelést vagy eutanáziát kérjenek, hogy megakadályozzák egy beteg vagy egy baromfitenyésztő által megsérült állatok szenvedését.

A jogszabály azt is előírja, hogy állatorvoshoz vagy baromfitenyésztési útmutatóhoz kell fordulni, ha rendkívüli esemény történik, például egy ólban hirtelen megnövekszik a halálozási arány, vagy hirtelen csökken a tojásrakás.

A szabályozás a tojástojótyúkok életkörülményeire vonatkozóan is olyan fejlett szabványokat határoz meg, amelyek biztosítják a fogyasztók termékbiztonságát, valamint jelentős javulást jelentenek a tyúkok jólétében.

A törvény többek között új és korszerűsített infrastruktúrát és felszerelést ír elő a telepek számára, beleértve a jobb szellőzést, világítást és légkondicionálást.

2022, júl, 07