Tel-Aviv a világ hatodik legdrágább városa

A Mercer amerikai vagyonkezelő cég legújabb kutatásában megélhetési költségek szerint rangsorolja a világ legdrágább városait.

A vagyonkezelő az összesen 400 várost kétszáz tényező – például lakhatás, élelmiszerek és háztartási cikkek – árai szerint szedte listába, hogy így segítsen a munkaadóknak a kompenzációs csomagok összeállításában. Ugyanakkor a rangsor azt is megmutatja, a 227 világváros közül hol érhet a legtöbbet a munkavállaló fizetése.

A megélhetési költségek adatai mellett a cég azt is megfigyelte, hogy az ukrajnai háború, az árfolyamváltozások és az infláció egyaránt csökkentette a dolgozó emberek fizetését és megtakarításait.

A világ legköltségesebb városa Hongkong lett, a kínai fellegvárat négy svájci város Zürich, Genf, Bázel és Bern követi. Hatodik helyen végzett ebben az összesítésben Tel-Aviv, míg
Budapest a 180. helyen zárt.

A Forbes azt írja, a kutatásból arra is fény derült, hogy a munkavállalók és a munkáltatók közötti dinamika is megváltozott, mivel rájöttek, hogy a munka hatékonyságához nem kell irodában tartózkodniuk, így népszerűvé vált az úgynevezett „home office”. A távmunka pedig vonzóvá teheti az olcsóbb településeket azok számára, akik egy drágább városban elhelyezkedő cégnek dolgoznak.

2022, jún, 30