Békés Szombatot, Boldog Sávuotot kívánunk!

Ma este negyed kilenc után egy perccel köszönt be Szombat.

Aktuális hetiszakaszunk Mózes negyedik könyvének első szakasza. Újabb népszámlálás után – melynek eredménye egyezik az egy évvel korábbival – Mózes zászlóaljakba szervezi a népet. Négy zászlóalj, mindegyikben három-három törzs jön létre, és készek a nagy útra, hogy elfoglalják az Ígéret Földjét.
A szakaszban leírásra kerül még a leviták munkarendje a Szentély-szolgálatban.

“És az egész községet egybegyűjtötték a második hónap első napján, és jelentették származásukat családjaik szerint, atyáik háza szerint, a nevek számával, húsz évestől fölfelé, fejenként.”

“וְאֵת כָּל הָעֵדָה הִקְהִילוּ בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי וַיִּתְיַלְדוּ עַל מִשְׁפְּחֹתָם לְבֵית אֲבֹתָם, בְּמִסְפַּר שֵׁמוֹת מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה לְגֻלְגְּלֹתָם”

Szombat bejövetele: 20:16
Szombat kimenetele: 21:36

Hetiszakasz: Bamidbar (בַּמִּדְבָּר)

Dr.Frölich Róbert országos főrabbi korábbi tanítása a hetiszakaszról:

A szombat kimenetelét követően azonnal beköszönt Sávuot (‏‏שָׁבוּעוֹת), a Szináj hegyi törvényadás emléknapja, az új kenyér ünnepe, mely minden hozzá kapcsolódó munkavégzési tilalommal egészen szombat este negyed tízig tart.

Az ünnepnek több elnevezése is van. Hívjuk a Chág Hásávuotnak (חג השבועות), a hetek ünnepének, Chág Mátán Toráténunak (חג מתן תורתינו), a Tóraadás ünnepének, Chág Hábikurimnak (חג הבכורים), az első termény áldozatának ünnepének, Chág Hááceret (חג העצרת), a Jeruzsálemben való összegyülekezés ünnepének, és Chág Hákácirnak (חג הקציר), a betakarítás ünnepének is.

Az ünnep első éjszakáját virrasztással töltjük, aminek külön előírt rituáléja van: Szentírás magyarázó előadásokat tartanak és irodalmi szemelvényeket olvasnak fel. A Sávuot délelőtti istentisztelet központja a Tíz Ige.

“Népünk nem nép csak Tórája által” – mondta Szaádja Gáon, és ezt az állítást erősíti egy szép midrási idézet is:

“Ráv Huná és Rabbi Jirmijá mondta Rabbi Hijjá bár Ábá nevében: A Teremtő nevében “írva van: “elhagytak engem és Tórámat nem tartották meg”. Tanítóink szerint a versben megfogalmazott isteni kijelentés így értendő: “inkább engem hagyjanak el, de a Tórámat tartsák meg”!

Sávuot bejövetele: 06.04. 21:36
Sávuot kimenetele: 06.06. 21:38

Minden olvasónknak Békés Szombatot és szép ünnepet kívánunk!
חג שבועות שמח ושבת שלום

2022, jún, 03