Izrael elesett katonáira és a terror áldozataira emlékezünk

Az elkövetkezendőkben két fontos ünnepnap is lesz Izraelben, az Elesettek emléknapja, Jom Házikáron (יוֹם הזִּכָּרוֹן) és a Függetlenség napja (יום העצמאות).

Mint ahogy Eszter böjtje szorosan kapcsolódik a Purimhoz, úgy a függetlenségi háború hőseinek emléknapja is összekapcsolódik a Függetlenség Napjával. Jom Házikáron ma este köszönt be.

Az Izraeli Hadsereg Hőseinek Emléknapjáról szóló törvény, amelyet 1963. Niszán hó 11- én adtak ki. Az akkori államelnök Jichak ben Cvi és az akkori miniszterelnök és hadügyminiszter, David ben Gurion határozta meg, hogy Ijjár hó 4. napja az Izraeli Hősök emléknapja lesz.

Azoké, akik életüket adták Izrael állam létrehozásáért és biztonságáért. Ez az ünnepnap feleleveníti emléküket hősi cselekedeteiket felmagasztosulásával. Így tehát ettől kezdve mind a mai napig minden évben Ijjár hó 4. napján egész Izrael megemlékezik a Hősökről.

Megszólalnak majd a szirénák és két percig szünetel minden munka, leáll a közlekedés az utakon, a zászlókat a középületeken félárbocra eresztik. Ilyenkor a rádió és a televízió programjaival a nap különleges mivoltát fejezi ki.

Így tiszteleg az izraeli nép Izrael azon fiai emléke előtt, akik elestek az ország megalapításáért és védelméért, valamint újabb időkben a terror áldozatai lettek. Hősök ők, öregek, fiatalok, nők és gyerekek, akiket meggyilkoltak az mögöttünk álló években az arab terroristák.

2022, máj, 03