Újra élénkül a turizmus Izraelben

Az izraeli turisztikai ágazat, amely 2021 végén közel két évnyi szigorú pandémiás korlátozás után ismét megnyílt, a nyár közeledtével további javulásra számíthat.

Az elmúlt hetekben-hónapokban mért számok még nem olyan magasak, mint amilyenek a járvány előtt voltak, ám fokozatos emelkedés figyelhető meg.

“Az Idegenforgalmi Minisztérium becslései szerint ezen a héten megközelítőleg 30.000 turista érkezett Izraelbe a Pészach, a Húsvét és a Ramadán megünneplésére. A turizmus fokozatos növekedése az újranyitás óta látható az ország turisztikai, vallási és kulturális helyszínein.” – mondta a ynet portál érdeklődésére az Idegenforgalmi Minisztérium részéről Lydia Weitzman.

Tamir Kobrin, a jeruzsálemi King David Hotel vezérigazgatója elmondta, hogy a foglalások „háromszorosára” nőttek a tavalyi évhez képest. A szálloda azonban még így is csak a 2019 márciusában, a globális világjárvány kitörése előtt látott foglaltság 60 százalékáig van feltöltve.

Az Idegenforgalmi Minisztérium által közölt adatok szerint az Európából érkező turisták nem olyan összetételben látogatnak Izraelbe, mint a világjárvány előtt. Például 2019 első negyedévében 58.700 turista érkezett Izraelbe Lengyelországból. 2020-ban ez a szám 45.000 volt, 2022-ben pedig csak 1.900. Fehéroroszországból 2019 és 2020 első negyedévében majdnem azonos volt a beutazók száma, majd 2022-ben ez jelentősen csökkent. Ezt a csökkenést az ukrán-orosz háborúnak tulajdonítják.

Az Egészségügyi Minisztérium szabályai szerint a külföldről érkezőknek továbbra is PCR-tesztekre van szükségük, amikor megérkeznek egy izraeli repülőtérre vagy határátkelőhelyre. Az izraeli útlevéllel rendelkezők mentesülnek e vizsgálat alól.
A turisták mindaddig nem léphetnek be az országba, amíg negatív tesztet nem produkálnak, függetlenül attól, hogy megkapták-e a védőoltást, vagy sem.

2022, ápr, 19