Több ezren vettek részt a kohaniták áldásán Jeruzsálemben

Idén a Pészách ünnepéhez kapcsolódó vallási eseményeket két részre osztották, hogy biztonsági okokból csökkentsék a zsúfoltságot. A kohaniták áldásának első részére hétfőn került sor.

A Siratófalnál a Pészah (פֶּסַח) ünnepén tartott hagyományos kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) az egykori papi törzs férfi leszármazottai minden évben testüket, fejüket imakendőbe burkolva mindkét kezüket felemelve héber nyelvű imát mondanak Izrael népének békéjéért és boldogulásáért.
Ezt a héber áldást naponta elmondják az ortodox zsinagógákban Izraelben, de évente kétszer, a sátoros ünnepek és Pészach idején nagyszabású ceremónián több tízezer résztvevő előtt a Siratófalnál is.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük Pészachkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Az idei Birkát Hákohánim alkalmával Izrael mindkét főrabbija, David Lau rabbi és Jichák Joszef rabbi is részt vett a hétfői áldáson Smuel Rabinovitch rabbi, a Siratófal főrabbija társaságában.

Idén a muszlimok szent hónapja, a ramadán, a Pészách valamint a keresztén húsvét egybeesik. Ez tovább fokozza a súrlódást az izraeliek és a palesztinok között, mivel mindkét vallási csoport Jeruzsálem szent helyeire özönlik. Az idei ünnepek egybefolyását hónapok óta az erőszak kitörésének potenciális kiváltó okának tekintették.

Nézzék meg, milyen volt a hétfő reggeli Birkát Hákohánim a Siratófalnál:

2022, ápr, 18