Izraelben már felkészültek az este beköszöntő Pészachra

Ma este beköszönt Pészach(פסח), és nyolc napon keresztül ünnepelhetjük az Egyiptomból történt kivonulást, és az azt övező csodákat.

Idehaza már javában készülnek az ünnepre, a zsinagógákban már mindent előkészítettek a Széder estére, és várják a híveket ez Erev Pészachi imára, majd az ünnepi asztalhoz.

Ami Izraelt illeti Pészach során zárva tartanak az állami hivatalok az országban, az oktatási intézményekben tavaszi szünet van, és Izrael lakói tömegesen indulnak kirándulni és üdülni. 

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren is megnövekedett a forgalom az ünnep kezdete előtt.

Ezen a héten a vallási előírásokat betartó vendéglőkben már nem lehet kenyeret vagy más kovásszal, erjesztéssel készült ételt kapni, hanem helyette maceszt szolgálnak fel.

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtök este közölte, le fogja zárni az összes átkelőt Júdea és Szamária területén és a Gázai övezettel közöseket pészach első napjára.

A zárlat 2022 április 15-én, pénteken 16 órakor veszi kezdetét. Az átkelők megnyitására április 16-án éjfélkor, szombatról vasárnapra fordulóra, kerül sor.

Szombat este helyzet értékelést tartanak a biztonsági tisztviselők arról, hogy kiterjesszék-e zárlatot a teljes ünnep idejére.

A pészach péntek este kezdődik és jövőhét vasárnap estig tart.

A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket, melyekhez a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjének jóváhagyása szükséges. nyilatkozta a hadsereg.

A lezárás palesztin munkások tízezreit érinti, akik minden nap átjárnak Izraelbe (legálisan) dolgozni, főleg építési és karbantartási feladatokat végeznek. A gázai lakosok jóval kisebb számban érkeznek Izraelbe, főleg orvosi ellátásra.

A lezárások célja egyrészt az, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat az ünnepi időszak alatt, és hogy lehetővé tegyék az izraeli biztonsági tisztviselők számára, akik az ellenőrzőpontokon dolgoznak, hogy ünnepelhessenek.

A zsidó ünnepeken a terrortámadások kockázata magasabb a megszokottnál.

Az izraeli hadsereg csütörtökön azt is bejelentette, hogy a szamáriai határátkelőt – amelyet a palesztinok által elkövetett számos terrortámadás miatt lezártak – szombaton újra megnyitják, amennyiben megkapja a végleges jóváhagyást.

2022, ápr, 15