Dr.Frölich Róbert országos főrabbi Pészach ünnepéről

Nincs még egy olyan ünnep, amelynek történelmi háttere, tanítási szertartásai olyan hatással lennének népünk eszmevilágára, mint a Pészach(פסח), amely ma este negyed nyolc előtt egy perccel köszönt be.

Az alábbiakban dr.Frölich Róbert országos főrabbi korábbi tanítását olvashatják Pészach ünnepéről, illetve az előkészületekről.
“Pészach a kovásztalan kenyér ünnepe. Mindent, ami kovászos, erjesztett, azzá válhat, érintkezett, vagy érintkezhetett, ki kell iktatnunk az életünkből nyolc napra. Ezért ki kell alaposan takarítani a lakást, le kell cserélni az edényeinket, csak és kizárólag olyan élelmiszert, italt vagy fűszert lehet használni, amin rajta van a pészachi pecsét. Csak olyan edényeket használhatunk, amit az év többi napján jól elzárva tartunk, és csak Pészachra vesszük elő.
Péntek este köszönt be az ünnep, így még ma napközben is van idő, hogy Pészachra kóserrá lehessen tenni a házat, ha eddig még nem tették meg; lehet élelmiszert venni, esetleg új edényeket, ha szükséges.
Tegnap este gyertyalángnál kerestük a lakásban maradt, természetesen szándékosan otthagyott chomecot (kovászost), amit ma reggel elégettünk.

Kóser Pészachot!
חַג פֵּסַח שַׂמֵחַ”

2022, ápr, 15