A Külker Technikum hallgatói rendbe tették az Óbudai zsidó temető több sírját

Április 14-én, csütörtökön tanítás nélküli iskolanap volt a BZSH Külkereskedelmi Technikumban. A hallgatók ezen a napon a BZSH óbudai temetőjébe látogattak el, ahol segédkeztek a terület kitakarításában, szebbé tételében.

Salusinszky András, a Külker Technikum igazgatója elmondta, hogy az esemény az április 16-ai Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódik, ugyanis 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. Ötvenöt nap leforgása alatt közel 450 ezer zsidót deportáltak, főleg Auschwitzba.

Sajnos a magyarországi zsidó temetők túlnyomó része elhanyagolt állapotban van. Ez szomorú következménye a Holokausztnak, mely közel 600 ezer magyar zsidó elpusztítását eredményezte. Nem csak az elhurcoltak, az áldozatok, hanem a meg nem született utódok hiánya is pótolhatatlan. Mára a vidéki települések többségében nem maradt zsidó lakos, a maradék kisszámú közösség Budapesten koncentrálódik, még kevesebben vidéki városokban élnek.

Az elődök kiszolgáltatott nyugvóhelyét az eltelt évtizedek alatt sajnos nemcsak a természet pusztította el.

A II. világháború óta egyfajta misszióvá vált a zsidó temetők felújítása, a zsidó- és a karitatív közösségek önkéntes munkával igyekeznek a zsidó kulturális örökség megmentésére, megóvására.

Az idei holokauszt emléknap kapcsán a BZSH Külkereskedelmi Technikum vezetése arra gondolt, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is emlékezzenek meg az áldozatokról oly módon, hogy rendbe hozzák azoknak az elhunytaknak a sírhelyeit, akik nyughelyét nem gondoz már senki.

A mai napon éppen ezeket a sírokat, a körülöttük lévő területeket tisztították meg a diákok. 50 köbméter zöldhulladék, nyesedék a több mint 200 tanuló és 40 tanár áldozatos munkájának eredménye. Köszönet nekik érte.

Képek a temető takarításról>>>

2022, ápr, 14