Újabb összecsapások törtek ki a palesztinok és izraeli biztonságiak között

Összecsapások törtek ki Jeruzsálemben az óvárosnál és Ciszjordánia több pontján palesztinok és izraeli biztonságiak között a ramadán iszlám böjti hónap negyedik napján. Őrizetbe vettek 24 palesztint – jelentette a The Jerusalem Post honlapja.

A ciszjordániai Dzseninnél, Náblusznál, Betlehemnél és Jeruzsálemben voltak az összecsapások vasárnap este és hétfő hajnalban. A palesztinok benzines gyújtópalackokat dobáltak, és összecsaptak izraeli katonákkal Dzsenin mellett. Egy súlyos sebesülés történt. A katonák a Betlehem közelében lévő Béit Fadzsar faluban több palesztint letartóztattak.

Jeruzsálem óvárosában a böjti imák után a Damaszkuszi kapu környékén történtek zavargások, palesztinok szintén gyújtópalackokkal és és kövekkel dobálták a rendfenntartókat, akik 24 embert tartóztattak le a Vörös Félhold palesztin mentőszolgálat szerint.

Az elmúlt hetek három merénylete miatt fokozott készültséget rendeltek el a biztonsági erőknél, rengeteg katona felügyeli a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó biztonsági kerítést, különösen azokon a pontokon, ahol nyílásokat vágtak rajta az utóbbi években. Ezeken a helyeken elsősorban munkavállalási engedély nélküli palesztinok jártak át Izraelibe dolgozni.

Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg a hírszerzés és a megelőző katonai műveletek segítségével az elmúlt két hétben Aviv Kohávi vezérkari főnök bejelentése szerint.
“Jelenleg ez az izraeli hadsereg fő küldetése. Szükség esetén bárhol, minden módszert bevetve akcióba lépünk a terrorizmus megállítása érdekében” – mondta Kohávi.

Március végén nyolc napon belül három halálos terrortámadást hajtottak végre Izraelben, amelyek 11 ember halálát okozták. Emiatt fokozott készültségbe helyezték az izraeli biztonsági erőket.

2022, ápr, 05