Kapjunk elő a szekrényből egy ötletes jelmezt, álarcot az ünnepre!

 Purim ünnepén szokás különféle jelmezekbe bújni nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztálynak is. Ennek oka, hogy a purimi történet minden mozzanata mögött ott van Isten, az Ő terve alapján alakul minden, de a neve egyszer sem szerepel a Megilában. Ugyanígy bújunk mi is jelmezbe, fokozva ezzel a vidámságot.

Ahány purimi ünnepség, annyi fajta maskarával találkozhatunk. A kislányok számára a legizgalmasabb dolog ilyenkor az lehet, ha magának Eszter királynőnek öltözik be. Egy fehér vagy rózsaszín ruha kis palástocskával, egy koronával és némi bizsuval fantasztikus királynő-megjelenést kölcsönöz.


Ugyanez vonatkozik a királynak vágyó fiúkra is, akik egy koronával, és egy palásttal könnyen Ahasvérus királyt alakíthatják az ünnepen, de a gonosz Hámán alakját is könnyen megformálhatják. Sokan borostás, gonosz arcfestést is alkalmazva változnak át az ünnep negatív alakjává.

A legegyszerűbb bohócnak beöltöztetni a gyereket. Néhány színes bő ruha textilfestékkel vagy textilfilccel dekorálva már majdnem teljesen bohóccá változtatja a csemetét. Ha még rávarrunk a ruhára néhány ponpont és a gyerekre adunk egy vicces parókát, vagy kalapot, akkor kész is a tökéletes jelmez.
Akárcsak farsangkor számos egyéb purimi jelmezötlet is lehet a tarsolyban. Egy fehér ing, és némi kiegészítő segítségével bárki öltözhet orvosnak, vagy egy jó maszkkal akár szuperhősnek is.
Népszerű purimi jelmez a Cödaka persely is, melynek elkészítése nem bonyolút, de rövid munkát azért igényel.
Miután kivágtuk a lukakat gyermekünk fejének és karjának a dobozon, vonjuk be azt ezüst csomagolópapírral. Írjuk rá héberül, hogy צדקה (adomány) egy filccel. Vágjunk még kis kerek formákat, amiket vonjunk be aranyszínű csomagolópapírral, s ragasszuk körbe a dobozon, mint pénzérméket.

Akkor a legszórakoztatóbb a jelmezkészítés, ha a gyermekünket is bevonjuk az ötletelésbe, kreatívkodásba, hiszen így nem csak Purimot, de már az ünnepi készülődést is élvezni fogja, és még jobban átélheti az ünnep varázsát.
Az ügyesen rajzolók akár arcfestéssel is segíthetnek gyermeküknek szebbé varázsolni a purimi ünnepséget.

 

 

2022, márc, 16