Az izraeli parlament elfogadta a koronavírus-törvényt

Az izraeli parlament kedden jóváhagyta azt az új törvényt, amely korlátozza a kormány azon képességét, hogy járványhoz kapcsolódó korlátozásokat vezessen be. A törvény szerint a kormány egészségügyi vészhelyzetet vagy pusztán „különleges egészségügyi helyzetet” hirdethet, de mindkettőt hét napon belül jóvá kell hagynia a Kneszet Alkotmánybizottságának vagy a teljes Kneszetnek. Ellenkező esetben a felhatalmazások automatikusan visszavonásra kerülnek – írja az ujkelet.live.
A zárlat elrendelésére, az iskolák távoktatásra való átállására vagy az ország elhagyásának korlátozására vonatkozó hatáskör csak szükségállapotra korlátozódik.
A törvény ezenkívül védi a tüntetéshez való jogot mindkét helyzetben, ellentétben a meglévő törvénnyel, amely lehetővé teszi a tüntetések korlátozását.
Ezenkívül a szükségállapotot 45 napra, a „speciális egészségügyi helyzetet” pedig 90 napra korlátozza, ezáltal gyakorlatilag megszünteti a 2020 eleji járvány kirobbanása óta tartó folyamatos szükségállapotot. A törvény a jövő hónapban lép hatályba, és év végéig marad érvényben.
Különleges egészségügyi helyzetet hirdethet ki a kabinet, ha a miniszterek meg vannak győződve arról, hogy a vírus terjedésének és a lakosság egészségének károsodásának valós veszélye áll fenn, de szükségállapotot csak akkor hirdethet, ha meg van győződve arról, hogy a vírus elég jelentős mértékben terjed ahhoz, hogy súlyos fenyegetést jelentsen. A döntés előtt mindkét esetben ki kell kérnie a véleményét az egészségügyi miniszternek és az egészségügyi minisztérium szakmai munkatársainak is.
Eközben a törvény kimondja, hogy Izrael úgynevezett zöld igazolvány-rendszere, amely szerint számos helyszínre csak beoltott, vírusból felgyógyult vagy a közelmúltban negatív tesztet kapott személyek léphetnek be, nem vonatkozik azokra a helyekre, ahol alapvető árukat árulnak vagy alapvető szolgáltatásokat nyújtanak.
A kormánynak ezenkívül finanszíroznia kell a teszteket azoknak az embereknek, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak védőoltást.
A törvény azt is megköveteli, hogy a karanténnal vagy a maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás bármely változását a Kneszet Munkaügyi, Jóléti és Egészségügyi Bizottságának jóvá kell hagynia.
A törvény azt is előírja, hogy a koronavírus-kabinetnek legalább öt miniszterből kell állnia, köztük az egészségügyi miniszternek és a miniszterelnöknek. A pénzügyminiszternek tagja kell lennie annak a kisebb minisztériumi bizottságnak, amely különleges egészségügyi helyzet esetén jogosult megvitatni a szabályozás változásait.
A törvényről kedden került sor a végső Kneszet szavazásra, miután a nap elején jóváhagyta a Kneszet alkotmány, jogi és igazságügyi bizottsága. A bizottsági szavazás csak azután vált lehetségessé, hogy a kormány lemondott arról a tervéről, hogy kiegészítsék az iskolai koronavírus-tesztet előíró rendelkezéssel.
Naftali Bennett miniszterelnök kedden visszautasította Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető kormánya COVID-politikájával kapcsolatos kritikáját, kihasználva az alkalmat, hogy gúnyolódik egy sort a nemrégiben vádalku tárgyalásokba merült volt miniszterelnökön.
Netanjahu kedd este közzétett egy videót közösségi oldalain, kritizálva a kormányt, amiért csütörtöktől eltörölte a COVID-fertőzésnek kitett gyermekekre vonatkozó karantén-követelményt, és azt állította, Bennett és Jáir Lapid külügyminiszter „nem csinál semmit” a burjánzó fertőzések és a növekvő halálozási arány megállítására.
„Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokból bizonyítékok támasztják alá az omikronnal megbetegedett gyermekeket károsító súlyos tüneteket, a kormány úgy döntött, hogy két napon belül átállunk az összes izraeli gyermek tömeges fertőzésének politikájára” – mondta Netanjahu. „Karantén nélkül, végrehajtás nélkül, szabályos vizsgálatok nélkül mindenki megfertőződik.”
Hozzátette, hogy a hosszú távú tünetek mellett, amelyeket egyesek tapasztalhatnak, sok gyermek megfertőzi a felnőtteket, amit ,,valós veszélynek” nevezett.
A 12-es csatorna kedd este azonban arról számolt be, hogy az egészségügyi minisztérium tisztviselői jelenleg a gyermekek karanténjának megszüntetéséről szóló döntés visszavonásáról tárgyalnak, amely annak a törekvésnek a része, hogy a gyerekek az omikron-hullám közepette is iskolába járhassanak.
A 12-es csatorna szerint az egészségügyi tisztviselők visszaléphetnek a gyermekeknél kialakulható sokszervi gyulladásos szindróma (PIMS) esetekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.
Bennett nem sokkal Netanjahu után válasznyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondta, hogy „jó látni, hogy Netanjahu eltávolodott személyes ügyeitől, és visszatért a hisztéria és káosz terjesztéséhez, ahogy szokta”. Bennett nyilatkozatában kifejtette, hogy a Netajahu miniszterelnöksége alatti három zárlat, egymillió izraeli munkanélküli és az oktatás szinte teljes egészében online működésre kényszerítése után „Izrael polgárai azt mondják neki: kösz, de nem”.
 

2022, jan, 26