Az ENSZ Közgyűlése konszenzussal megszavazta a holokauszttagadás elleni izraeli javaslatot

Az Izrael által beterjesztett intézkedést, a holokauszttagadás elleni küzdelmet célzó határozat javaslatot az ENSZ Közgyűlése csütörtökön konszenzussal elfogadta. Az állásfoglalás a nácik által a hitleri végső megoldás megvalósításának koordinálására szervezett Wannsee-konferencia 80. évfordulóján került elfogadásra a plénum által.
Izrael először 2005-ben terjesztette a Közgyűlés elé azt a határozat javaslatot, amely révén a testület az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóját , január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
A zsidó állam ENSZ nagykövete, Gilád Erdán által a plénum elé terjesztett kezdeményezést, A/76/L30 határozat számmal, 114 ország támogatásával az ENSZ Közgyűlése bejegyezte.
Az állásfoglalás egy konkrét besorolással jelöli meg a holokauszt tagadását, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) által összeállított munkadefiníciót használva. Ezenkívül a jelenség kezelése érdekében az aláíró országok által várhatóan meghozható intézkedéseket is előírja, ugyanakkor megköveteli, hogy a közösségi média hálózatai távolítsák el azokat a bejegyzéseket, amelyek az IHRA definíciója szerint érintettek.
Erdán az állásfoglalást ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy „A holokauszt tagadása rákként terjed. Szemünk láttára terjedt el. Azért terjedt el, mert az emberek úgy döntöttek, hogy felelőtlenek és kitérnek a felelősségre vonás elől.”
„Ahogy a holokauszt túlélők száma csökken, a holokauszt tagadása úgy növekszik ijesztő sebességgel. A túlélők számának csökkenésével egyidejűleg a fiatalabb generációkat a közösségi médiában arra tanítják, hogy kételkedjenek a valóságban, és bízzanak a megtévesztésben” – folytatta, hozzátéve azt is, hogy a közösségi platformok „kibújnak a felelősség alól.”
Ugyanakkor felhívta a figyelmet a szolgáltatók felelősségére, akik arra hivatkoznak, hogy ők csak a felületet és a szolgáltatást biztosítják, így a tartalom nem kérhető számon rajtuk és kijelentette, hogy kikerülve a felelősséget, a gonoszság egyre inkább nőni fog, így a közösségi média óriásai nem bújhatnak el többé a platformjaikon terjedő gyűlölet mögé.
A kezdeményezéshez „társsegítőként” Németország is csatlakozott a múlt hónapban, amikor felajánlotta segítségét a tárgyalási folyamatban.
„Németország történelmi felelőssége, hogy életben tartsa a holokauszt emlékét, és teljes mértékben tudatában vagyunk annak, hogy ezzel kapcsolatban különleges kötelezettségeink vannak” – nyilatkozta Antje Leendertse, az ENSZ német megbízottja a határozat elfogadása után.
Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy az intézkedés „megerősíti elkötelezettségünket a következő nemzedék oktatása iránt, hogy megakadályozzuk a múlt borzasztó szörnyűségeinek megismétlődését”.

2022, jan, 21