Magyarország lekerülhet a vörös országok listájáról, ismét utazhatunk Izraelbe

Vasárnaptól beutazhatnak külföldiek az ország területére, több ország lekerül a vörös listáról. Az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emirátusok továbbra is vörösek, de a kormánynak azt tanácsolták, hogy vegyen le 7 országot a listáról, köztük Magyarországot és Franciaországot is. Vasárnaptól a narancssárga országokból érkező beoltott külföldiek beléphetnek Izraelbe.
Az ezekből az országokból hazatérő, beoltott izraelieknek ezentúl csak 24 óráig kell karanténban lenniük, vagy addig, amíg a Ben Gurion repülőtéren végzett PCR-teszten negatív eredményt nem kapnak.
Az Egészségügyi Minisztérium országokat osztályozó bizottsága azt javasolta a kormánynak, hogy vegye le a vörös országok listájáról, és helyezze át a narancssárga listára az alábbi országokat: Dél-Afrika, Magyarország, Nigéria, Spanyolország, Portugália, Franciaország és Kanada. A vörös országok listáján jelenleg még az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Etiópia, az Egyesült Királyság, Tanzánia, Mexikó, Svájc és Törökország szerepel – jelentette a ynet.
Továbbra is meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek aránya Izraelben az omikron variáns terjedése miatt, immár szeptember óta nem látott rekordmértékűre hágott.
Vasárnap 6652 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ötödik, omikron járványhullámban. Legutóbb a koronavírus-járvány negyedik, delta hullámában, szeptember 20-án találtak ekkora tömegben új vírushordozót.
A több mint 136 ezer teszt 4,83 százaléka bizonyult pozitívnak, és a fertőzési együttható már 1,88, vagyis száz ember 188-nak adja át a vírust, s ez rendkívül széles körű terjedésnek számít. Országszerte hosszú sorok kígyóznak a tesztelő állomásoknál, s az egyik helyen Tel-Avivban 24 órás tesztelést indítanak a zsúfoltság enyhítésére.

2022, jan, 05