Izraelben már a koronavírus ötödik hullámával küzdenek

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette, hogy az országban megkezdődött a koronavírus ötödik hulláma, amelyet az omikron-változat táplál.
„Az omikron-hullám itt van” – mondta Bennett, figyelmeztetve, hogy az ország valószínűleg ,,akár az 50 000 új koronavírus-esetet” is elérheti az ötödik hullám csúcsán.
,,Az omikron-variáns különbözik az összes korábbi törzstől. Itt, Izraelben nagyon korán felkészültünk az omikronra; mindenki másnál korábban. Körülbelül öt héttel ezelőtt lezártuk Izrael Államot a külföldiek előtt. Ez a lépés drasztikusan késleltette az omikron-variáns bejutását Izraelbe. Értékes időt vásároltunk magunknak, és éltünk vele. Gyógyszert vásároltunk, köztük a Pfizer Paxlovidját – egy olyan gyógyszert, amelyre világszerte nagy a kereslet, és nagy a verseny a vásárlók között. Most megvan a gyógyszer, és nagyon hatékony. Másodszor: felkészítettük és felkészítjük a kórházakat, hogy biztosan készen álljanak a hullám tetőzésére. Gondoskodtunk arról is, hogy elegendő oltóanyag álljon rendelkezésünkre az idősek és a gyermekek számára.” – mondta a miniszterelnök, aki bejelentette, hogy Nachman Ás professzor, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter vasárnap megállapodott abban, hogy jóváhagyják a 60 év feletti izraeliek és az egészségügyi személyzet számára a COVID-oltás negyedik adagját.
A Weizmann Egyetem szakértője, Eran Szegál szerint három héten belül két-négy millió izraeli fertőződhet meg a COVID-19-cel.
“Nemzeti szinten elkerülhetetlen a tömeges fertőzés. A jelenlegi korlátozások túl gyengék egy ilyen fertőző vírus fényében.” – írta Szegál Twitteren.
Hozzátette azonban, hogy a vakcinák továbbra is nagyon hatékonyak a súlyos tünetek ellen.
Az elmúlt héten Izraelben csaknem 27 000 új esetet regisztráltak, ami 200 százalékos növekedést jelent az előző héthez képest. A jelenlegi izraeli adatok megerősíteni látszanak, hogy az omikron valóban kevésbé heves, mint a delta.
A kormány a védőoltás ösztönzése érdekében úgy döntött, hogy csütörtöktől akik felveszik az első adag oltást, azonnal kapnak egy ideiglenes, egy hónapig érvényes zöld igazolványt, mely hozzáférést nyújt több szolgáltatáshoz és helyszínhez. Korábban a zöld igazolvány csak a második vagy emlékeztető oltás felvétele után egy héttel vált elérhetővé.
Továbbá a kormány úgy döntött, hogy eltekint a karanténtól minden olyan 5 éves vagy annál idősebb beoltott személy esetében, akinek a vírustesztje negatív lett. A vírushordozónak kitett be nem oltott egyéneknek viszont legalább hét napos karanténba kell lépniük, még akkor is, ha a tesztjük negatív lett.
(ujkelet)

2022, jan, 03