Izraeli orvosi vélemény: a harmadik oltás segít az Omicron ellen

A Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcina két teljes adagja egyáltalán nem hatásos a koronavírus Omicron-változata ellen, de egy harmadik „ emlékeztető” oltás segít – mondta Dr. Gili Regev-Yochay, a Sheba Medical Center fertőző betegségek epidemiológiai osztályának igazgatója.
“Egy jó és egy rossz hírünk is van. A rossz hír az, hogy az emberek, akik öt-hat hónapja kapták a második oltásukat, semmilyen semlegesítő képességgel rendelkeznek az Omicron ellen, míg a Deltával és sok más varriánssal szemben igen. Ez nagyon aggasztó. Jó hír viszont, hogy egy emlékeztető harmadik dózis körülbelül százszorosára növeli az Omicron elleni védelmet. Az emlékeztető dózis jelentős védelmet nyújt. “ – mondta az israel21c.org tudósítása szerint a szakember.
Azt nem tudták megmondani az izraeli orvosok, hogy azok az emberek, akiket kevesebb mint öt hónapja két dózissal oltottak be, immunisak-e az Omicron változat ellen, ahogy azt se, hogy az immunitás pontosan mennyi idővel fog csökkenni.
A Sheba eredményeire reagálva az izraeli egészségügyi minisztérium állítólag azt javasolja, hogy a harmadik adagot csak három hónappal a második oltás után adhassák be.
„Az Omicron esetében fennáll annak az esélye, hogy az emlékeztető oltást már megkapók is megfertőződjenek, de sokkal kisebb az esélyük arra, hogy súlyosan tüneteik legyenek” – mondta Dr. Gili Regev-Yochay.

2021, dec, 13