Egy tanulmány szerint 2050-re az izraeliek közel negyede ultraortodox lesz

Az izraeliek csaknem 25 százaléka ultraortodox lesz 2050-re – áll egy kormányzati gazdasági testület szerdán közzétett tanulmányában.
A ynet által közzétett hír szerint Izrael összlakossága addigra 70 százalékkal fog megugrani. Ezt a számot az Izraeli Nemzeti Gazdasági Tanács jelentésére alapozva írják.
Az előrejelzések szerint addigra az ország lakosságának körülbelül 80 százaléka zsidó lesz, mivel az arabok a lakosság nagyjából 20 százalékát teszik ki.
A Haaretz szerint 2050-re Izrael jelenlegi 9,2 milliós lakossága várhatóan csaknem 16 millióra fog nőni, és az előrejelzések szerint 3,8 millió ultraortodox lesz az országban, szemben a lakosság mai 12,6 százalékával.
Az ultraortodoxok előre jelzett növekedése a közösség születési arányának következménye.
Az ultraortodoxok többsége várhatóan Jeruzsálemben és környékén marad, valamint Izrael déli részén, ahol egy új ultraortodox város létrehozásának terve folyik. A tanulmány azt is állítja, hogy az észak-izraeli ultraortodox közösség még gyorsabban, de kisebb mértékben fog növekedni.
Az előrejelzések szerint Izrael népességnövekedése nagyobb követelményeket támaszt majd az ország amúgy is elégtelennek tartott lakásállományával, valamint a közlekedési hálózatokkal és az oktatási rendszerrel szemben.

2021, nov, 30