Kiterjesztették a harmadik koronavírus elleni oltást az ötvenes korosztályra is Izraelben

Ötven éves kortól fölfelé az izraeliek azonnal felvehetik a koronavírus elleni oltás harmadik adagját – jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal csütörtök este. A döntés a Koronaoltások és Járványvédelem Tanácsadói Bizottságának hosszas ülését követően született.
Az ujkelet.live beszámolója szerint jogosulttá váltak még az emlékeztető vakcinára az orvosi csapatok, az alapbetegségben szenvedők, a börtönőrök és foglyok.
,,A csapat tagjai szorgalmasan, szakszerűen és alaposan dolgoztak, és arra a következtetésre jutottak, hogy az 50 éves és idősebb emberek, valamint az orvosi csapatok számára a harmadik oltása hatékony és helyes,” – közölte Naftali Bennett miniszterelnök. „A 60 éves és idősebb emberek beoltására irányuló kampány nagy sikert aratott. Eddig több mint 750 000 embert oltottak be, és tovább lépünk a következő szintre. Ez egy fontos lépés a Delta-járvány elleni küzdelemben”.
Izrael a múlt hónapban kezdte meg beadni a harmadik adok vakcinát az immunszuppresszív polgároknak, míg augusztus elsejétől a 60 éves és idősebb korosztálynak.
„Felszólítok minden 50 év feletti polgárt, hogy álljon sorba holnap reggel. Menjen és vegye fel az oltást. Ez egy nagy siker. A mi kezünkben van. Az Egészségügyi Minisztériummal együtt nagy mennyiségű vakcinát hoztunk Izraelbe annak érdekében, hogy megkönnyítsük a lakosság gyors beoltását és megvédjük a Delta törzstől” – mondta Bennett.
Izrael legnagyobb egészségügyi szolgáltatói már a döntés meghozatala előtt bejelentették, hogy lehetővé teszik az 50 éves és idősebb ügyfelek számára, hogy időpontot foglaljanak az emlékeztető oltásra.
A koronavírus-kabinet szerda este jóváhagyta az összejövetelekre vonatkozó korlátozásokat, abban a reményben, hogy megfékezhetik a COVID-19-fertőzések országszerte egyre növekvő hullámát, mely utolsó lépés lehet egy újabb zárlat elkerülésére.
A zöld igazolvány rendszert, amely a rendezvényekre és más helyszínekre való belépést azokra korlátozza, akiket beoltottak, felépültek a vírusból vagy érvényes negatív teszttel rendelkeznek, augusztus 18-tól szinte mindenhol alkalmazzák, kivéve a kereskedelmi egységeket. Ide tartoznak az uszodák, edzőtermek, felsőoktatási intézmények, sport- és kulturális rendezvények, konferenciák és kiállítások, múzeumok, könyvtárak, éttermek és szállodák.
A korlátozás minden 3 év feletti személyre vonatkozik. A 12 év alatti gyermekek, akik jelenleg nem jogosultak az oltásra, ingyenes gyorstesztre jelentkezhetnek. A 12 évnél idősebbeknek, akik nincsenek beoltva, viszont fizetniük kell a tesztjükért.
Továbbá augusztus 16-tól életbe lépnek a Lila-jelvény követelményei, amelyek szerint az üzletekben hét négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A tömegrendezvények résztvevőit zárt terekben 1000 főre, nyílt terekben 5000 főre korlátozzák. Zártkörű rendezvények esetén a zöld igazolvány-korlátozás nem szükséges, amennyiben beltérben legfeljebb 50 emberre, a szabadban pedig 100-ra korlátozódik.

2021, aug, 13