Tűzszünetet hirdet Izrael és a Hamász

Péntek éjjel 2 órakor (itteni idő szerint éjjel 1) életbe lép a tűzszünet Izrael és a Hamász között – jelentette be a Reutersnek a Hamász egyik vezetője. Ugyan arra, hogy az izraeli biztonságpolitikai kabinet hivatalos bejelentést is tegyen, ekkor még várni kellett, de helyi médiumok már megírták, hogy sikerült egyezségre jutni a tűzszünetről.
Nem sokkal később az izraeli kormány is megerősítette a tűzszünet hírét, de az időzítését nem. Arról csak annyit közöltek: a kétoldalú, feltétel nélküli tűzszünet a közlemény kiadásához képest egy későbbi időpontban lép életbe.
Palesztin fegyveresek május 11-én kezdték el rakétával lőni Izraelt, miután az azt megelőző napokban többször is összecsaptak a palesztin tüntetők az izraeli rendőrökkel. Izrael erre légi csapásokkal válaszolt. A palesztinok szerint arab családok kilakoltatása miatt tört ki az erőszak Kelet-Jeruzsálemben, az izraeliek szerint viszont a palesztin belháborúkat szította tüzet akarják a külső ellenségre irányítani a palesztin politikusok.
Az elmúlt napokban mindkét félre nagy nyomás nehezedett külföldről, hogy zárják le a harcokat. A Gázai övezetet irányító Hamász egy vezető tisztségviselője még szerdán beszélt arról, hogy egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet, méghozzá közös megállapodással, ez után hamar nyilvánvaló lett, hogy a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon szinte mindenről megegyeztek már, a kérdés csak az volt, hogy a részletek megtárgyalásával milyen gyorsan végeznek.

2021, máj, 20