Holokauszttörténetek a mai Budapest utcáin

A Személyes Történelem Produkció Még emlékszem címmel mutatja be kisfilmjét a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án.
Egy hétig lesz online megtekinthető a kisfilm, amelyet a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készített, Chilton Flóra rendezésében. A kisfilmben négy történetmesélő II. világháborús emlékei elevenednek meg kortárs budapesti környezetben, animációs elemek segítségével.
A Személyes Történelem Produkció harmadik éve indít budapesti fiatalokkal színházi folyamatot, amelyben a II. világháborút megélt történetmesélők emlékeit dolgozzák fel. A program a fiatalok és időskorú történetmesélők találkozásaira épül, így dokumentarizmus helyett a személyes megéléseknek és nézőpontoknak biztosít teret.
Az idei évben a világjárvány miatt a beszélgetések az online térben zajlottak, a történetek egy részét a Még emlékszem című kisfilmen keresztül most a szélesebb közönség is megismerheti. A filmben a programban alkotó fiatalok játszanak, akik az idei beszélgetések és találkozások résztvevői voltak. A nézők a történeteket ezúttal eredeti mesélőik hangján hallhatják. A film bemutatója ezen a linken lesz elérhető.
A színházi megemlékezés koncepciója Hollandiából származik, a Theater na de Dam produkció megkeresésére adaptálja budapesti kontextusra Kallós Viola és Borbás Gergő, idén a Visegrádi Alap támogatásával.

2021, ápr, 09