Izrael elnöke szerint újabb választások jöhetnek

Nem sokkal a legutóbbit követően Reuven Rivlin elnök szerint Izrael újabb választások felé sodródik, de ma nyilvánosságra fogja hozni döntését arról, kit fog kormányalakítással megbízni. Az elnök arra utalt, hogy „etikai megfontolásokat” is figyelembe véve a vádemelés alatt álló Benjamin Netanjahun kívül más lehetséges jelölt is szóba kerülhet, bár aggodalmát fejezte ki a döntés politikai közbelépésként való értelmezésétől.
Az elnök által is említett aggályos vádemelések első bírósági tárgyalása egybeesett a miniszterelnöki jelölések ugyanazon napjával.
A tárgyaláson való részvételre kötelezett miniszterelnök a tanúvallomások első napja után képmutatással és boszorkányüldözéssel vádolta meg a bíróságot és konkrétan az ügyészeket, akik szerinte a demokrácia eltaposására és a választók akaratának kiforgatására törekszenek.
A vádemelés alatt álló miniszterelnök vádaskodásaira az Igazságügyi Minisztérium és a rendőrség egyhangúan arra figyelmeztették, hogy hamis állításaival a bíróság megfélemlítése mellett az ügyészek életét is veszélybe sodorhatja.
Netanjahu megjelent a jeruzsálemi kerületi bíróság nyitóbeszédein, de az első tanú vallomása előtt engedélyt kapott távozásra. A miniszterelnök ellen három esetben csalás és bizalom megsértése miatt emeltek vádat, az egyik esetében vesztegetéssel, amelyet a miniszterelnök elutasít és jogsértésre hivatkozva azt állítja, hogy a vádakat azért hozták létre, hogy eltávolítsák a hatalomból.

2021, ápr, 06