Tel-Aviv a világ hatodik legegészségesebb városa

Tel-Avivot, Izrael legfiatalosabb, legpezsgőbb városát, amely vegán életmódjáról és élénk kultúrájáról híres, a világ hatodik legegészségesebb városaként rangsorolták – derül ki a Money.co.uk brit székhelyű weboldal új jelentéséből .
A jelentés számos olyan tényező alapján vizsgálta a városokat, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, beleértve a várható élettartamot, az elhízás szintjét, a szennyezettségi szintet, a napfényes órák számát és az egészséges élet költségeit.
Tel-Aviv az egyik legalacsonyabb elhízási besorolással rendelkezik, és a 7. legmagasabb a várható élettartam indexében, a város lakói átlagosan 82,8 éves korig élnek. A jelentés azt is elmondta, hogy a város tele van „végtelen lehetőségekkel” az aktív életre, parkok, szabadtéri edzőtermek és kerékpárutak állnak a lakosság rendelkezésére, és „sok a napfénnyel rendelkező hely”.
A vegán kultúra és az izraeli mediterrán étrend állítólag a város alacsony elhízási szintjének és a magas várható élettartamnak az oka.
Az első helyet a spanyol Valencia szerezte meg a világ legegészségesebb városainak rangsorában, ezt követi az ugyancsak spanyol Madrid, a portugál Lisszabon. Negyedik lett Bécs, ötödik az ausztrál Canberra. Tel Aviv-ot Tokió követi, majd Hága, Ljubljana és Zürich a további sorrend. Az észak-izraeli Haifa a lista 12. helyét szerezte meg. Izrael egyébiránt az összesítésben a 88. helyet foglalta el a legegészségesebb országindexben.
Izraelt a világ 10. legegészségesebb országaként rangsorolták egymást követő második évben a Bloomberg Globális Egészségügyi Index alapján , amelyek közül a legutóbbi tavaly júniusban jelent meg. Ez az index olyan tényezőket vett figyelembe, mint az alacsony szennyezési ráta, a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a tiszta ivóvíz és a várható élettartam.
Spanyolország és Olaszország a lista legmagasabb helyén szerepel, őket Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr és Norvégia követi.

2021, febr, 16