Purim Izraelben: kiscsoportos imádkozások, otthoni ünneplés


Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium a koronavírus miatt fokozott korlátozásokat ír elő Purim ünnepének idejére. A korlátozások szerint a zsinagógai imádkozásokat úgynevezett “kapszulákban” tartják, a purimi étkezést pedig minden család külön-külön tarthatja csak meg, közösségi lakmározásokra nincs lehetőség.
A zsinagógai imákon részt vevőket kapszulákra osztják, és személyenként négy négyzetméteres távolságot kell tartani. Minden kapszulában legfeljebb tíz imádkozó lesz, és a kapszulák között egy elválasztót helyeznek el. Legfeljebb 100 imádkozó engedhető be minden zsinagógába.
Az Egészségügyi Minisztérium célja az összejövetelek és a nagy mulatságok, valamint a Shimon Bar Yochai rabbi sírjához történő hagyományos zarándoklat betiltása, amelyet Purimtól valószínűleg egészen a következő szombat végéig tiltanak majd.
Az ünnepi purimi étkezést minden család a saját otthonában tartja, vagy annak a korlátozásnak megfelelően, amely lehetővé teszi, hogy akár öt ember is gyülekezhessen bent.
Szerda este Yuli Edelstein egészségügyi miniszter a News 13-nak elmondta :
“Még mindig nem tudjuk, hogy Purim napján kijárási tilalmat vezetünk-e be, de ha közvetlenül az ünnep előtt az aktuális esetszám magas, akkor nekünk is kemény lépéseket kell tennünk.”

2021, febr, 11