A beoltott izraeliek hat hónapra kapják meg a zöld útlevelet

Helyi tisztviselők szerint azok az izraeliek, akik negatív tesztet produkálnak hozzájuthatnak a “zöld útlevélhez”, amellyel szabadon mozoghatnak tömegrendezvényeken, nagyobb összejöveteleken, vagy bárhol, ám ez csak amolyan ideiglenes engedély, csak 72 óráig érvényes. Azok azonban, akik már megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagy most estek át a víruson, és már felépültek belőle, hat hónapra érvényes engedélyt kapnak.
Az Egészségügyi Minisztérium szerint a zöld útlevél célja az oltások ösztönzése és a kormány víruskorlátozásai által bezárt gazdasági szektorok újbóli megnyitása.
A minisztérium szerint a zöld útlevelekkel kulturális és sportesemények, konferenciák, múzeumok és más típusú tömeges összejövetelek látogathatóak. Hozzátették, hogy valószínűleg éttermekben és kávézókban, bevásárlóközpontokban, szállodákban, edzőtermekben és uszodákban is használják majd, de iskolák, munkahelyek, tömegközlekedés, imaházak és utcai üzletek számára nem lesz szükség a felmutatásukra.
Az útlevelek okostelefonos alkalmazással vagy interaktív hangfelismeréssel használhatók, vagy kinyomtatott dokumentumként is felmutathatóak.
Oltási igazolást állítanak ki továbbá az immunizáltak számára, felmentve őket a karantén-követelmények alól. A dokumentum angol változatát a tengerentúli utazók számára is kiadják.
A dokumentum hat hónapig érvényes lesz, egy héttel a vakcina második adagjának beadása után.

2021, jan, 04