Csökkent Izrael zsidó lakosságának száma

Izrael Állam megalapítása óta először esett az ország zsidó lakosságának száma 74 százalék alá – derül ki az Izraeli Bevándorlás Politikai Központ friss elemzéséből, amely az izraeli Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott.
Eszerint a múlt évben a zsidó bevándorlók száma rekord alacsony volt, az új bevándorlók teljes számának csak 33,8 százelékát érte el.
A Központi Statisztikai Hivatal az izraelieket három csoportba sorolja: zsidó, arab és egyéb.
Az Egyéb kategória magában foglalja a nem arab keresztényeket és azokat, akik nem rendelkeznek vallási besorolással.
A zsidó népesség arányának csökkenésének fele az arab népesség növekedésének, másik fele pedig az egyéb kategória népességének növekedéséből adódik az IPC szerint.
Az Izraelbe történő bevándorlás főként a koronavírus-járvány miatt 2020 folyamán jelentősen csökkent. A vírus terjedésének csökkentése érdekében Izrael többször is lezárta a határait, különböző alkalmakkor betiltotta a külföldi országokból érkező látogatókat. A turizmus mellett ez a lépés drámai hatást gyakorolt ​​az alijázó emberekre is.
“A zsidó népesség aránya idén is nagy ütemben csökkent. Izraelnek felelős bevándorlási politikával kell rendelkeznie, amely megvédi Izrael érdekeit mint egy zsidó és demokratikus állam.” – mondta Yonatan Jakubowicz, az IPC igazgatója

2021, jan, 02