Elfogadta a 2021-es költségvetést a BZSH közgyűlése

Csütörtökön este lezajlott a Budapesti Zsidó Hitközség éves közgyűlése, amelyre a járványhelyzet miatt ezúttal online került sor és miután 62 képviselő jelent meg a virtuális szavazótérben a közgyűlés határozatképes volt.
A nyitóimát és a hanukai gyertyagyújtást követően Mester Tamás, a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakról számolt be a jelenlévőknek.
A BZSH elnöke a budapesti körzetek beszámolóiból szemezgetett. Mint kiderült, jelenleg szinte minden pesti közösség online térbe költözött, rabbijaink az interneten tanítanak, zoom-on illetőleg skype-on napi rendszerességgel virtuális imákat tartanak.
Ezt követően a BZSH 2021. évi költségvetését tárgyalta a közgyűlés.
Dr.Kunos Péter ügyvezető igazgató ismertette az elmúlt évi költségvetésének teljesült, vagy elmaradt számait.
Az igazgató kiemelte a COVID-járvány miatti nagy bevételi kieséseket, felsorolta az emiatt elmaradt beruházásokat.
Az igazgató megjegyezte, hogy a járvány miatt az elkövetkezendő hónapokban is előreláthatólag zárva maradnak a hitközség intézményei, zsinagógái, ám reményét fejezte ki, hogy mihamarabb eljön az a pillanat, amikor újraindulhat a zsinagógai élet és a zsidó oktatás.
A turisztikai bevétel az igazgató szerint a BZSH szempontjából a következő fél évben minimális lesz, a nagy beruházásokat továbbra is halasztani kell egy időre.
Kunos Péter ismét megerősítette, hogy azon munkavállalók, akiket a legnagyobb mértékben megterhelt a koronavírus járvány miatti bércsökkentés, szociális támogatásban részesítik.
A 2020/21-es költségvetés kialakítását illető adatokat ismertetett a végén az ügyvetető igazgató, amelyet a Számvizsgáló Bizottság elnöke a bizottság nevében elfogadott.
Két magánindítványt (a Scheiber Gimnáziumtól és az Újpesti Otthontól való költségvetési megvonást, valamint a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi csoportnak nyújtandó 3 millió forintos támogatást) nem, ám a 2021-es évi költségvetést 35 igen, 11 tartózkodás, és 8 nem szavazat mellett elfogadta a közgyűlés.

2020, dec, 17