Életeket mentene okos vécéjével az izraeli startup cég

Egy izraeli vállalkozás számítógépes látást és mesterséges intelligenciát vet be ott, ahová a király is egyedül jár. A mindössze 2016-ban alapított OutSense-nél ugyanis előrehaladott állapotba került termékük, a vécékagyló tartalmát monitorozó high-tech rendszer fejlesztése. Az izraeli vállalkozáshoz most újabb 2,2 millió dollárnyi tőke érkezik az alapításban is aktív Peregrine Venturestől, ezzel pedig megnyílik az út “a világ első és legnagyobb emberi hulladékkal kapcsolatos adatbázisának” felállítása előtt.
Az OutSense eszköze többek között többspektrumú optikai érzékelővel, megvilágító modullal és egy wifi-kapcsolattal kommunikáló autonóm vezérlővel rendelkezik. A kütyü a hagyományos illatosító/fertőtlenítő funkciót ellátó “betétekhez” hasonlóan illeszkedik a vécécsészére, hogy onnan szemlélhesse háborítatlanul a produktumot. A rögzített adatok aztán repülnek a felhőbe, ahol a cég mesterséges intelligenciára épülő algoritmusa valós időben elemzi a “látottakat”. Így mire az ember megmossa a kezét, már meg is kaphatja az aktuális állapotfelmérését. Amennyiben bármiféle kóros elváltozásra utaló adatot talál a rendszer, arra automatikus riasztás keretében is felhívja a figyelmet, hogy az alaposabb kivizsgáláshoz szükséges további lépéseket meg lehessen tenni.
Az optikai adatokon alapuló elemzés többrétegű: idő, tér és spektrális tartomány szerint is vizsgálják a vécézési szokásokat és annak eredményét. A rendszer például figyelemmel kísérheti, hogy egy személy naponta hányszor látogatja meg a mellékhelyiséget, illetőleg annak időtartamát is.
A fejlesztők első szándékból természetesen nem a fitnesz-karkötőkhöz hasonló, egészségügyi adatokat szolgáltató tömegtermékként képzelik el a termék piacra vitelét. Inkább a már diagnosztizált problémákkal küzdő betegek folyamatos megfigyelésénél, illetve az idősebb korosztály tagjai körében lehet értelme a beszerzésnek.
A megoldás egyik legígéretesebb eleme lehet a székletben esetlegesen előforduló vér felfedezése. Ez egyrészt nem súlyos esetekben szabad szemmel sem feltétlenül észrevehető, másrészt viszont ez a vastagbélrák egyik tünete, így mihamarabbi diagnosztizálása szó szerint életmentő lehet. Ezzel kapcsolatban egyébként már egy klinikai teszten is átesett a rendszer. Az eredmények alapján a termék 90 százalékos pontosságot ért el. A technológia az ígéretek szerint figyelemmel kíséri a kiszáradást, a húgyúti fertőzéseket, a székrekedést és a hasmenést is, amelyek mindegyike egészségkárosodást és esetleges kórházi kezelést okozhat idős embereknél.
A vállalkozásnál most éppen a nagyszabású klinikai tesztek előkészítése zajlik Izraelben és külföldön egyaránt. Egy több millió dollárra rúgó pilot projektet már alá is írtak egy meg nem nevezett japán vállalattal. Jövőre a tervek szerint megkezdődhet az egészségügyi hatósági jóváhagyások beszerzése is szerte a világban. Távlati tervek között pedig már olyan fejlesztésekről van szó, amelyekkel akár a koronavírushoz hasonló fertőzéseket is ki lehetne mutatni egyszerűen abból, hogy ráülünk a vécére és elvégezzük a dolgunk.

2020, nov, 10