Mától szigorú szabályok mellett ismét kinyithatnak a zsinagógák Izraelben

Napokig tartó vita után az imahelyek korlátozott megnyitásáról döntöttek, eszerint az épületben tízen, rajta kívül húszan imádkozhatnak. Hivatalosan a szeptember közepi Jom Kipur óta nem szabadott belépni a zsinagógákba a járványügyi korlátozások keretében, de számos filmes, fényképes beszámoló szerint a tiltás ellenére az ultraortodox városokban sok nyitva maradt közülük.
Másfél hónapos zárlat után szintén kinyithatnak az egyszerre csak egy ügyféllel foglalkozó fodrászok, kozmetikusok, alternatív gyógyászok, és az autóvezetés-oktatás is újraindulhat. A falusi turizmus keretében ismét kiadhatnak szobákat, feltéve hogy csak egy háztartásban élők veszik ki ezeket, és nincs a szálláson másokkal közös ebédlő vagy fürdőmedence.
Viszont a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek, egy hét múlva csak abban az esetben húzhatják fel a redőnyt, ha országosan tovább csökken – tartósan napi 500 alá esik – az új fertőzéses esetek száma.
Izraelben jelenleg 11.254 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a hathetes zárlat eredményeképp hetek óta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Összesen 313.590-en kapták el a betegséget, 2.511 az elhunytak száma.

2020, nov, 01